Najlepsze sosy do placków ziemniaczanych

Czy lubisz placki ziemniaczane? To wspaniały pomysł na obiad, kolację, danie dla gości, a podane na słodko - nawet na śniadanie. Podstawą są oczywiście chrupiące placki, ale to sos nadaje im odpowiedniego charakteru. Pieczarkowy, z cukinii, a może chrzanowy sos do placków ziemniaczanych? Sprawdź genialne przepisy!

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Jak zrobić dobre placki ziemniaczane?

- Jak zrobić bezmięsny sos do placków ziemniaczanych?

- Jak zrobić sos do placków ziemniaczanych z mięsem?

- Jaki sos do placków ziemniaczanych zrobić? (przepisy)

 

Placki ziemniaczane powinny być chrupiące i jednocześnie rozpływające się w ustach. Można je przygotować z samych ziemniaków albo dodając do nich jajko i warzywne składniki (np. trochę marchewki). Poniżej przedstawiamy genialną i sprawdzoną recepturę na placki ziemniaczane, które się udają. To tylko początek, bo w dalszej części artykułu znajdziesz wspaniałe przepisy na sosy do placków ziemniaczanych. Palce lizać!

Placki ziemniaczane - najlepszy przepis

Już dzisiaj wypróbuj sprawdzony przepis na placki ziemniaczane. Wyjdą chrupiące, sycące i naprawdę aromatyczne.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków (waga przed obraniem),
  • mała, biała cebula,
  • łyżka mąki pszennej,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • olej rzepakowy do smażenia.

 

Wykonanie:

Ziemniaki obierz i umyj. Osusz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Nie mieszaj. Odczekaj chwilę i odlej zgromadzony płyn. Zostaw całość na ok. 10-15 minut i dłonią odciśnij ziemniaki. Postaraj się wylać tak dużo płynu, jak tylko możesz. Cebulę obierz, drobno posiekaj i dodaj do ziemniaków. Dosyp mąkę i sól.

Rozgrzej olej rzepakowy na patelni. Nakładaj placki - najlepiej małe. Jeden placek zrób z jednej dużej łyżki masy. Dzięki temu smażenie będzie prostsze, a placki będą bardziej chrupiące. Smaż do uzyskania rumianego koloru z każdej strony. Odsącz gotowe placki na ręczniku papierowym. Podawaj na gorąco. Na zimno też będą smakować wybornie, a już naprawdę najlepsze będą z jednym z poniższych sosów. Sprawdź je wszystkie!

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Sos do placków ziemniaczanych bez mięsa

Sos do placków ziemniaczanych wege to zawsze dobry pomysł. Zjedzą go zarówno wegetarianie, jak i osoby jedzące mięso. Tutaj pole do popisu jest ogromne. Ogranicza cię tylko twoja wyobraźnia. Sprawdź kilka propozycji - każdy poniższy sos do placków ziemniaczanych bez mięsa będzie strzałem w dziesiątkę na co dzień w domu, ale też na imprezę z przyjaciółmi.

Sos do placków ziemniaczanych z cukinią

Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo. Jest delikatna w smaku, tania i można wykorzystać ją do naprawdę wielu potraw. Również do sosu do placków ziemniaczanych nadaje się idealnie. Sprawdź prosty przepis.

Składniki:

  • 2 cukinie,
  • mała, biała cebulka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pieprz i sól,
  • mały kawałek ulubionego, twardego sera,
  • pół szklanki śmietanki 30%,
  • łyżka masła klarowanego.

 

Wykonanie:

Cukinie umyj i pokrój w drobną kostkę (nie musisz obierać). Cebulę obierz i umyj, drobno posiekaj, to samo zrób z czosnkiem. Rozgrzej masło na patelni i podsmaż cebulkę i czosnek. Dodaj cukinię i chwilę duś. Na koniec dodaj ser, mieszaj i zalej śmietanką. Dopraw wedle uznania. To prawdziwa pychotka! Ten sos do placków ziemniaczanych z cukinią możesz "odchudzić" zamieniając ser na płatki drożdżowe, a śmietankę na jogurt grecki.

 

Sos do placków ziemniaczanych grzybowy

Grzyby bardzo często traktowane są jako zamiennik mięsa. Ten grzybowy sos do placków ziemniaczanych zaspokoi nawet największych mięsożerców. Przygotowanie jest naprawdę proste!

Składniki:

  • szklanka suszonych grzybów,
  • biała cebula,
  • łyżeczka domowej wegety,
  • ¾ szklanki wody,
  • pół szklanki śmietanki (może być wegańska np. kokosowa),
  • 2 łyżki oleju,
  • pieprz i sól.

 

Wykonanie:

Grzyby namocz w wodzie przez noc. Następnego dnia podsmaż umytą i pokrojoną drobno cebulkę na oleju. Dodaj wymoczone i pokrojone drobno grzyby i smaż chwilę. Zalej wodą z grzybów, dodaj wegetę oraz pieprz i sól. Duś do miękkości, ok. pół godziny. W szklance wymieszaj śmietankę z kilkoma łyżkami wody z sosu. Zalej i wymieszaj całość. Gotowe!

 

Sos do placków ziemniaczanych z pieczarkami

Nie masz suszonych grzybów? Przygotuj sos do placków ziemniaczanych z pieczarkami. Te są zawsze dostępne i smakują wszystkim!

Składniki:

  • 4 garście pieczarek,
  • biała cebula,
  • ząbek czosnku (opcjonalnie),
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju,
  • pół szklanki śmietanki 18%,
  • pieprz i sól,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

 

Wykonanie:

Pieczarki obierz, umyj i pokrój w plasterki. Na maśle klarowanym podsmaż cebulę drobno pokrojoną i ewentualnie obrany i pokrojony w plastry czosnek. Dodaj pieczarki i smaż całość, aż pieczarki będą gotowe. Dodaj śmietankę i przyprawy, wymieszaj dokładnie i chwilę trzymaj na ogniu. To wszystko! Idealny sos do placków ziemniaczanych wege gotowy dosłownie w parę minut!

Sos do placków ziemniaczanych z mięsem

To prawda, że wegetariańskie, a nawet wegańskie, sosy mogą być bardzo pyszne. Na pewno nikt z gości na twojej imprezie się nie obrazi, jeżeli podasz takowy bez mięsa. Nie da się jednak ukryć, że wiele osób uwielbia mięso i ciężko będzie im przejść obojętnie obok sosu do placków ziemniaczanych z mięsem mielonym, kurczakiem, czy schabem. To przecież prawdziwa klasyka!

Sosy do placków ziemniaczanych często kojarzą się bowiem z mięsem. To ten składnik dodaje "pozytywnej ciężkości", sprawia, że sos nabiera sytości. Niektórzy uważają, że to właśnie mięso odpowiada za aromat sosu. Akurat to nieprawda, gdyż tutaj główną rolę odgrywają oczywiście przyprawy. Sprawdź niejeden smaczny sos do placków ziemniaczanych z mięsem.

Sos do placków ziemniaczanych po węgiersku

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 4 papryki,
  • 3 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól i pieprz,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 kulki pieprzu,
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej,
  • 1 wieprzowa karkówka.

 

Wykonanie:

Mięso pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj w piórka. Marchewkę zetrzyj na tarce, a paprykę pokrój w paski. Czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej tłuszcz, podsmaż na nim wieprzowinę i przełóż do garnka z niewielką ilością wody. Na tym samym tłuszczu podsmaż cebulę, czosnek, marchew i 2/3 papryki. Podlej wodą i duś. Dodaj wszystko z patelni do mięsa i duś ok. pół godziny z zielem, pieprzem i liściem. Dodaj pozostałą paprykę i zawiesinę z mąki. Dopraw wedle uznania. Pyszny sos do placków ziemniaczanych po węgiersku gotowy.

 

Sprawdź także: Chrzanowy sos do placków ziemniaczanych - super przepis ze Smaker.pl


Sos do placków ziemniaczanych z kurczakiem

Składniki:

  • szklanka śmietany 18%,
  • pół szklanki wody,
  • szczypta szałwii,
  • szczypta kurkumy,
  • pół łyżeczki papryki słodkiej,
  • szczypta tymianku,
  • szczypta rozmarynu,
  • szczypta cząbru,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 3 łyżki oleju.

 

Wykonanie:

Kurczaka pokrojonego w kostkę podsmaż na oleju. Dodaj wodę, przyprawy i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut. To wszystko! Idealny sos do placków ziemniaczanych z kurczakiem gotowy!

 

Sprawdź także: Sos do placków ziemniaczanych z mięsem mielonym


Sos do placków ziemniaczanych z kiełbasą

Sos do placków ziemniaczanych z kiełbasą i warzywami? Brzmi po prostu doskonale!

Składniki:

  • 2 laski dobrej jakości kiełbasy,
  • biała cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pół kilograma pieczarek,
  • 2 pomidory,
  • 400 ml sosu paprykowego,
  • pieprz i sól do smaku,
  • łyżka oleju,
  • 100 g żółtego, tartego sera,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • 3 łyżki posiekanego koperku.

 

Wykonanie:

Kiełbasę pokrój w plastry lub kostkę i podsmaż razem z cebulą pokrojoną w piórka i czosnkiem w plasterkach. Dołóż pokrojone w plastry pieczarki, sos, pomidory pokrojone w kostkę i przyprawy. Wszystko duś ok. 15 minut. Na koniec dodaj ser, śmietankę. Gotowy sos podany już na plackach na talerzu posyp koperkiem.

 

Sprawdź także: Sos do placków ziemniaczanych ze schabu - najlepszy przepis ze Smaker.pl

 

Sos do placków ziemniaczanych ze schabu, kiełbasy, a może samych warzyw? Jak widzisz, każda opcja jest bardzo atrakcyjna! Z pewnością całą rodziną znajdziecie tutaj swoje ulubione smaki. Smacznego!

 

1. Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy

Jak zrobić sos pieczarkowy? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Sos chrzanowy

Sos chrzanowy przepis

Jak zrobić sos chrzanowy? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Gulasz węgierski

Gulasz węgierski

Jak zrobić gulasz do placków ziemniaczanych? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Sos jogurtowo-koperkowo-serowy

Sos jogurtowy przepis

Jak zrobić sos jogurtowy? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Sos grzybowy z suszonych grzybów

Sos grzybowy z suszonych grzybów

Sos grzybowy z suszonych grzybów przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Sos paprykowy pikantny

Pikantny sos paprykowy przepis

Pikantny sos paprykowy przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Sos słodko-kwaśny z cukinii

Sos słodko-kwaśny z cukinii

Jak zrobić sos słodko-kwaśny? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Tych produktów nigdy nie wrzucaj ich do zlewu »

Siedem powodów, dla których warto pić sok z buraka »

Faworki Magdy Gessler. Prosty przepis podbije każde podniebienie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ptasie mleczko

Piankowy przekładaniec, prawdziwa bomba kaloryczna :) Dość czasochłonne ale r...

Odsłon: 39779

>60 min
38
Desery Ptasie mleczko

Przepis sprzed wieków, dzisiaj go tylko lekko zmodernizowałam. Do jednej wars...

Odsłon: 12952

30 min
26
60 min
0
Desery Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Kto nie uwielbia ciast z kruszonką? W dodatku w towarzystwie pysznych, letnic...

Odsłon: 21989

30 min
41

Przepis dnia

Dania główne Chłopski garnek z kiełbasą i ziemniakami

Pyszny i pożywny obiad ze składników, które zazwyczaj znajdziemy w każdej lod...

Odsłon: 2395

60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Czy można jeść rzodkiewkę przy chorej wątrobie?

Rzodkiewka to jedna z ulubionych nowalijek Polaków. Zajadamy się nią już pod koniec marca, choć najlepiej smakuje w maju, czerwcu i lipcu. Jest nis...

0
Informacje SuperMenu by Anna Lewandowska przebada swoich klientów

Według badania* przeprowadzonego na zlecenie SuperMenu by Anna Lewandowska wynika, że tylko 29% respondentów bada krew raz w roku, a co czwarty nie...

0
Informacje Jak rozmrozić chleb w piekarniku?

Zdarza wam się kupować za dużo pieczywa, którego nie jesteście w stanie przejeść? Zamiast wyrzucać czerstwy chleb, lepiej wykorzystać go w kuchni d...

0
Informacje Jak jeść rzodkiewkę? Odkryj właściwości królowej nowalijek

Sezon na rzodkiewkę już trwa, dlatego warto sięgać po tę świeżą, kolorową i chrupiącą nowalijkę. Dowiedz się, jak jeść rzodkiewkę i jakie ma właści...

0