Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos z cukinii, ale słodko - kwaśny. Jest to sos z cukinią, papryką i cebulą, idealny do kurczaka czy ryżu, ale nie tylko. Świetnie sprawdzi się również do rożnego rodzaju zapiekanek czy naleśników na pikantnie. Sos łatwo się robi, a w zimę mamy pyszny i zdrowy posiłek na ciepło. Wystarczy podgrzać i dodać do ulubionych dodatków.
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 1675
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 1675
Składniki
Cukinię umyłam i osuszyłam. Miałam cukinie mniejsze i większe, więc z niektórych usunęłam gniazda nasienne i obrałam je ze skórki, a miąższ pokroiłam w kostkę. Te które są młode i cienkie można kroić w całości. Cebule obrałam i pokroiłam w ćwierćplasterki. Paprykę umyłam, oczyściłam z nasion i pokroiłam w małe paseczki. Wszystkie warzywa przełożyłam do dużej miski i posoliłam. Następnie dokładnie wymieszałam, przykryłam miskę czystym ręcznikiem kuchennym i odstawiłam na co najmniej kilka godzin. W międzyczasie kilka razy zamieszałam warzywa. Po upływie kilku godzin warzywa odsączyłam od soku. Sok nie jest potrzebny. W garnku zagotowałam ocet z cukrem, mieszając aby cukier się rozpuścił i nie przypalił. Do gotującego się octu z cukrem przełożyłam odsączone warzywa i wymieszałam. Warzywa doprowadziłam do zagotowania i na małym ogniu gotowałam je 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie do warzyw dodałam przecier pomidorowy oraz przyprawy: paprykę słodką i ostra oraz curry. Wszystko dokładnie wymieszałam i gotowałam kolejne 10 minut. Po tym czasie sos zestawiłam z ognia i dodałam do niego odsączoną z zalewy kukurydzę konserwową. Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszałam i nałożyłam do wyparzonych słoików. Wytarłam gwinty i słoiki zakręciłam. Słoiki pasteryzowałam 10 minut w garnku. Przepis pochodzi ze strony: Sos słodko-kwaśny - przepis - PrzyslijPrzepis.pl.