Do góry

Przetwory Przepis na:

Sos słodko - kwaśny z cukinii

Sos słodko - kwaśny z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 546 Ocena: 4890

Dodano:

Odsłon: 6697

Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos z cukinii, ale słodko - kwaśny. Jest to sos z cukinią, papryką i cebulą, idealny do kurczaka czy ryżu, ale nie tylko. Świetnie sprawdzi się również do rożnego rodzaju zapiekanek czy naleśników na pikantnie. Sos łatwo się robi, a w zimę mamy pyszny i zdrowy posiłek na ciepło. Wystarczy podgrzać i dodać do ulubionych dodatków.

Składniki

  • ok. 3kg cukinii (najlepiej młodej)
  • 1kg czerwonej papryki
  • 1kg cebuli
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 1,5szkl. cukru
  • 1szkl. octu
  • 1l przecieru pomidorowego z kartonika
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 puszki kukurydzy konserwowej
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sos słodko - kwaśny z cukinii

Przygotowanie

  1. Cukinię umyłam i osuszyłam. Miałam cukinie mniejsze i większe, więc z niektórych usunęłam gniazda nasienne i obrałam je ze skórki, a miąższ pokroiłam w kostkę. Te które są młode i cienkie można kroić w całości. Cebule obrałam i pokroiłam w ćwierćplasterki. Paprykę umyłam, oczyściłam z nasion i pokroiłam w małe paseczki. Wszystkie warzywa przełożyłam do dużej miski i posoliłam. Następnie dokładnie wymieszałam, przykryłam miskę czystym ręcznikiem kuchennym i odstawiłam na co najmniej kilka godzin. W międzyczasie kilka razy zamieszałam warzywa. Po upływie kilku godzin warzywa odsączyłam od soku. Sok nie jest potrzebny. W garnku zagotowałam ocet z cukrem, mieszając aby cukier się rozpuścił i nie przypalił. Do gotującego się octu z cukrem przełożyłam odsączone warzywa i wymieszałam. Warzywa doprowadziłam do zagotowania i na małym ogniu gotowałam je 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie do warzyw dodałam przecier pomidorowy oraz przyprawy: paprykę słodką i ostra oraz curry. Wszystko dokładnie wymieszałam i gotowałam kolejne 10 minut. Po tym czasie sos zestawiłam z ognia i dodałam do niego odsączoną z zalewy kukurydzę konserwową. Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszałam i nałożyłam do wyparzonych słoików. Wytarłam gwinty i słoiki zakręciłam. Słoiki pasteryzowałam 10 minut w garnku. Przepis pochodzi ze strony: Sos słodko-kwaśny - przepis - PrzyslijPrzepis.pl.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń