Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kremowy sos chrzanowy na delikatnym mięsie gotowanej, wołowej pręgi. Uwielbiałem gdy niedzielny obiad rozpoczynał się od aromatycznego wołowego rosołu, a kończył na pysznej wołowinie oblanej gęstym i kremowym sosem chrzanowym.
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 943
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4571
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1205
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 535
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 943
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4571
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1205
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 535
Składniki
Masło rozpuszczamy w garnuszku i dorzucamy czubatą łyżkę mąki. Podsmażamy chwilę mąkę energicznie mieszając by nie zrobiły się grudki. Dolewamy 200g śmietany i całość musimy zagotować.
Po zagotowaniu się zmniejszamy ogień i dodajemy świeżo starty chrzan. Wyciskamy do sosu około łyżeczki cytryny i doprawiamy sos solą o raz białym pieprzem. Gotujemy sos na małym ogniu przez chwilę.
Pozostało już jedynie dodać rozbełtane żółtko i gotujemy sos chrzanowy aż zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji.
Tak przygotowany sos doskonale nadaje się do gotowanej w warzywnym wywarze wołowiny. Pręga jest do tego najlepsza - delikatne, kleiste mięso podkręcone chrzanowym sosem w towarzystwie gęstych domowych buraczków ucieszy nie jedno podniebienie. W linku pod wpisem - najlepsze domowe buraczki :)