Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kremowy sos chrzanowy na delikatnym mięsie gotowanej, wołowej pręgi. Uwielbiałem gdy niedzielny obiad rozpoczynał się od aromatycznego wołowego rosołu, a kończył na pysznej wołowinie oblanej gęstym i kremowym sosem chrzanowym.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4665
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12641
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5712
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7154
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4665
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12641
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5712
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7154
Składniki
Masło rozpuszczamy w garnuszku i dorzucamy czubatą łyżkę mąki. Podsmażamy chwilę mąkę energicznie mieszając by nie zrobiły się grudki. Dolewamy 200g śmietany i całość musimy zagotować.
Po zagotowaniu się zmniejszamy ogień i dodajemy świeżo starty chrzan. Wyciskamy do sosu około łyżeczki cytryny i doprawiamy sos solą o raz białym pieprzem. Gotujemy sos na małym ogniu przez chwilę.
Pozostało już jedynie dodać rozbełtane żółtko i gotujemy sos chrzanowy aż zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji.
Tak przygotowany sos doskonale nadaje się do gotowanej w warzywnym wywarze wołowiny. Pręga jest do tego najlepsza - delikatne, kleiste mięso podkręcone chrzanowym sosem w towarzystwie gęstych domowych buraczków ucieszy nie jedno podniebienie. W linku pod wpisem - najlepsze domowe buraczki :)