Dania jednogarnkowe

Ziemniaki to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Świetnie komponują się z pieczonymi i smażonymi mięsami. Można podać je również jako dodatek do zupy. Aby cieszyć się ich smakiem, wystarczy je umyć bądź obrać, wrzucić do wody i ugotować. Jak zrobić to w odpowiedni sposób? Kiedy dodać sól podczas gotowania ziemniaków? Skorzystajcie z naszych wskazówek!

Fot. 123RF/Picsel

Gotowanie ziemniaków to z pozoru banalna czynność, którą większość z nas wykonuje intuicyjnie. Nie zawsze jednak robimy to dobrze. Rozgotowane lub niedosmaczone ziemniaki  – to wpadki, które mogą się przydarzyć nawet doświadczonej kucharce. Jak unikać błędów podczas gotowania ziemniaków?

Zacznijmy od nalania wody do garnka i dodania odpowiedniej ilości soli. Na litr wody powinniśmy wsypać niepełną płaską łyżeczkę soli. Następnie umieszczamy garnek na kuchence i doprowadzamy wodę do wrzenia. Zanim wrzucimy ziemniaki do garnka, powinniśmy sprawdzić, czy sól idealnie się rozpuściła – wtedy mamy pewność, że nasze ziemniaki dokładnie przejdą słonym smakiem.

UWAGA!

  • Dodając sól w trakcie gotowania ziemniaków lub, co gorsze, na sam koniec, musimy liczyć się z tym, że gotujące się warzywa będą bez smaku.
  • Ziemniaki wrzucane do zimnej wody podczas gotowania uwalniają skrobię, a także tracą cenne witaminy, dlatego nie warto przyrządzać ich w ten sposób.  

Podczas gotowania ziemniaki nie powinny wystawać nad tafle wody. Jeśli w garnku znajduje się zbyt mała ilość wody, warto ją uzupełnić wrzątkiem, a wraz z nią dodać odpowiadającą jej ilość soli.  

Ziemniaki gotujemy pod przykryciem, dzięki tej metodzie warzywa zachowają więcej substancji odżywczych. Dodatkowo zapobiegniemy szybkiemu wygotowywaniu się wody i skrócimy czas gotowania.

Ile czasu powinniśmy gotować ziemniaki? To zależy od rozmiaru warzyw oraz sposobu ich podania. Jeśli chcemy serwować ziemniaki w całości, powinniśmy je gotować około 20 min, a ziemniaki do purée będą wymagały nieco więcej czasu. Przed odcedzeniem warzyw warto sprawdzić widelcem, czy są już odpowiednio miękkie.

Zobacz także:

Ile gotować młode ziemniaki? >>

Jak wykorzystać w kuchni obierki z ziemniaków? >>

5 zapomnianych dań z ziemniaków >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
15 min
7
Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 169

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1601

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 349

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8