Uczta Smaków - Hity z dawnych lat

Kiedy solić ziemniaki?

Ziemniaki to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Świetnie komponują się z pieczonymi i smażonymi mięsami. Można podać je również jako dodatek do zupy. Aby cieszyć się ich smakiem, wystarczy je umyć bądź obrać, wrzucić do wody i ugotować. Jak zrobić to w odpowiedni sposób? Kiedy dodać sól podczas gotowania ziemniaków? Skorzystajcie z naszych wskazówek!

Fot. 123RF/Picsel

Gotowanie ziemniaków to z pozoru banalna czynność, którą większość z nas wykonuje intuicyjnie. Nie zawsze jednak robimy to dobrze. Rozgotowane lub niedosmaczone ziemniaki  – to wpadki, które mogą się przydarzyć nawet doświadczonej kucharce. Jak unikać błędów podczas gotowania ziemniaków?

Zacznijmy od nalania wody do garnka i dodania odpowiedniej ilości soli. Na litr wody powinniśmy wsypać niepełną płaską łyżeczkę soli. Następnie umieszczamy garnek na kuchence i doprowadzamy wodę do wrzenia. Zanim wrzucimy ziemniaki do garnka, powinniśmy sprawdzić, czy sól idealnie się rozpuściła – wtedy mamy pewność, że nasze ziemniaki dokładnie przejdą słonym smakiem.

UWAGA!

  • Dodając sól w trakcie gotowania ziemniaków lub, co gorsze, na sam koniec, musimy liczyć się z tym, że gotujące się warzywa będą bez smaku.
  • Ziemniaki wrzucane do zimnej wody podczas gotowania uwalniają skrobię, a także tracą cenne witaminy, dlatego nie warto przyrządzać ich w ten sposób.  

Podczas gotowania ziemniaki nie powinny wystawać nad tafle wody. Jeśli w garnku znajduje się zbyt mała ilość wody, warto ją uzupełnić wrzątkiem, a wraz z nią dodać odpowiadającą jej ilość soli.  

Ziemniaki gotujemy pod przykryciem, dzięki tej metodzie warzywa zachowają więcej substancji odżywczych. Dodatkowo zapobiegniemy szybkiemu wygotowywaniu się wody i skrócimy czas gotowania.

Ile czasu powinniśmy gotować ziemniaki? To zależy od rozmiaru warzyw oraz sposobu ich podania. Jeśli chcemy serwować ziemniaki w całości, powinniśmy je gotować około 20 min, a ziemniaki do purée będą wymagały nieco więcej czasu. Przed odcedzeniem warzyw warto sprawdzić widelcem, czy są już odpowiednio miękkie.

Zobacz także:

Ile gotować młode ziemniaki? >>

Jak wykorzystać w kuchni obierki z ziemniaków? >>

5 zapomnianych dań z ziemniaków >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1
Desery Rolada Tiramisu

Pyszna, prosta w przygotowaniu rolada, która w zastraszającym tempie znika ze...

Odsłon: 70

60 min
3
Desery Tarta z jabłkami i budyniem

Ta tarta z budyniem i jabłkami wygląda tak elegancko dzięki pomysłowo ułożony...

Odsłon: 2611

60 min
4
Desery Salceson

Salceson w waflu, czyli rolada czekoladowa zawinięta w wafel. Prosty i pyszny...

Odsłon: 741

60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Bulletproof coffee, czyli napój na odchudzanie. Kawa z tym dodatkiem pomaga zrzucić kilogramy

Kawa z masłem i olejem kokosowym zamiast śniadania? Według niektórych osób taki napój na początek dnia to świetny sposób, aby zmniejszyć głód, co w...

1
Informacje Danie za 3,5 zł dla głodomora. Idealny obiad na dziś!

Szukasz pomysłu na smaczny i tani posiłek, który w dodatku nie będzie wymagał od Ciebie długiego stania przy garach? Świetnie sprawdzą się ziemniak...

6
Informacje Chcesz płacić mniej za gaz i prąd? Gotuj w ten sposób!

Polacy obserwują, że ceny gazu i prądu idą mocno w górę. Aby uchronić się przed zbyt wysokimi rachunkami, warto już dziś zmienić swoje nawyki, równ...

0
Informacje 4 składniki, a korzyści trudno zliczyć. Ta herbata to hit!

Jesienią rozpoczyna się nielubiany sezon na infekcje. W tym czasie warto więc wspierać organizm silną terapią przeciwwirusową. Świetnie sprawdzi si...

3