Gotowanie ziemniaków to z pozoru banalna czynność, którą większość z nas wykonuje intuicyjnie. Nie zawsze jednak robimy to dobrze. Rozgotowane lub niedosmaczone ziemniaki – to wpadki, które mogą się przydarzyć nawet doświadczonej kucharce. Jak unikać błędów podczas gotowania ziemniaków?
Zacznijmy od nalania wody do garnka i dodania odpowiedniej ilości soli. Na litr wody powinniśmy wsypać niepełną płaską łyżeczkę soli. Następnie umieszczamy garnek na kuchence i doprowadzamy wodę do wrzenia. Zanim wrzucimy ziemniaki do garnka, powinniśmy sprawdzić, czy sól idealnie się rozpuściła – wtedy mamy pewność, że nasze ziemniaki dokładnie przejdą słonym smakiem.
UWAGA!
- Dodając sól w trakcie gotowania ziemniaków lub, co gorsze, na sam koniec, musimy liczyć się z tym, że gotujące się warzywa będą bez smaku.
- Ziemniaki wrzucane do zimnej wody podczas gotowania uwalniają skrobię, a także tracą cenne witaminy, dlatego nie warto przyrządzać ich w ten sposób.
Podczas gotowania ziemniaki nie powinny wystawać nad tafle wody. Jeśli w garnku znajduje się zbyt mała ilość wody, warto ją uzupełnić wrzątkiem, a wraz z nią dodać odpowiadającą jej ilość soli.
Ziemniaki gotujemy pod przykryciem, dzięki tej metodzie warzywa zachowają więcej substancji odżywczych. Dodatkowo zapobiegniemy szybkiemu wygotowywaniu się wody i skrócimy czas gotowania.
Ile czasu powinniśmy gotować ziemniaki? To zależy od rozmiaru warzyw oraz sposobu ich podania. Jeśli chcemy serwować ziemniaki w całości, powinniśmy je gotować około 20 min, a ziemniaki do purée będą wymagały nieco więcej czasu. Przed odcedzeniem warzyw warto sprawdzić widelcem, czy są już odpowiednio miękkie.
Zobacz także:
Ile gotować młode ziemniaki? >>