Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Guwernantka to mocno czekoladowe brownie pod chrupiącą, kokosową pierzynką.
Forma 24x24 cm
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 495
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2787
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 919
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1668
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14511
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 495
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2787
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 919
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1668
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14511
Składniki
Przygotuj masę na kokosową pierzynkę. Połącz w rondelku mleko, masło i cukier. Podgrzej, co pewien czas mieszając. Gdy masło i cukier się roztopią, dodaj wiórki kokosowe. Podgrzewaj mieszając, aż wiórki wchłoną cały płyn.
Przygotuj ciasto. Pokrusz czekoladę, a masło pokrój na mniejsze kawałki. Połącz składniki w misce i roztop w kąpieli wodnej. Wymieszaj na jednolity sos i odstaw do przestudzenia.
Posiekaj orzechy na niewielkie kawałki.
Mikserem na wysokich obrotach utrzyj jajka z cukrem na jasną puszystą masę (może to potrwać nawet 10-15 minut).
Przesiej do masy jajecznej mąkę i krótko wymieszaj.
Dodaj do masy sos czekoladowy i posiekane orzechy. Wymieszaj do połączenia składników.
Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 24x24 cm. Na wierzchu rozprowadź masę kokosową.
Wstaw formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 25-30 minut. Po upieczeniu ciasto może być wciąż lekko płynne, więc nie rozkrawaj go, aż wystygnie i stężeje.