Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Guwernantka to mocno czekoladowe brownie pod chrupiącą, kokosową pierzynką.
Forma 24x24 cm
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4605
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418081
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4605
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418081
Składniki
Przygotuj masę na kokosową pierzynkę. Połącz w rondelku mleko, masło i cukier. Podgrzej, co pewien czas mieszając. Gdy masło i cukier się roztopią, dodaj wiórki kokosowe. Podgrzewaj mieszając, aż wiórki wchłoną cały płyn.
Przygotuj ciasto. Pokrusz czekoladę, a masło pokrój na mniejsze kawałki. Połącz składniki w misce i roztop w kąpieli wodnej. Wymieszaj na jednolity sos i odstaw do przestudzenia.
Posiekaj orzechy na niewielkie kawałki.
Mikserem na wysokich obrotach utrzyj jajka z cukrem na jasną puszystą masę (może to potrwać nawet 10-15 minut).
Przesiej do masy jajecznej mąkę i krótko wymieszaj.
Dodaj do masy sos czekoladowy i posiekane orzechy. Wymieszaj do połączenia składników.
Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 24x24 cm. Na wierzchu rozprowadź masę kokosową.
Wstaw formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 25-30 minut. Po upieczeniu ciasto może być wciąż lekko płynne, więc nie rozkrawaj go, aż wystygnie i stężeje.