Spis treści
Szukanie idealnej przekąski w świecie zdrowego odżywiania to nie lada wyzwanie. Na szczęście z pomocą może przyjść ci naturalna alternatywa dla przetworzonych chipsów i słodyczy – płatki kokosowe. Ich delikatnie słodki smak i charakterystyczna tekstura mogą zaspokoić ochotę na coś chrupiącego, jednocześnie dostarczając organizmowi cennych składników odżywczych. Czy każdy może bez ograniczeń sięgać po ten egzotyczny przysmak? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz poniżej.

Co to są płatki kokosowe?
Co to są płatki kokosowe z technicznego punktu widzenia? To nic innego jak cienkie wiórki otrzymywane poprzez starcie świeżego miąższu na specjalnych tarkach, a potem jego dehydratację w kontrolowanej temperaturze. W krajach tropikalnych były one tradycyjnie suszone na słońcu. Dziś produkuje się je na całym świecie w specjalnie przystosowanych do tego punktach przemysłowych, które umożliwiają zachowanie wszystkich właściwości odżywczych kokosa.
Czy płatki kokosowe są zdrowe – oto jest pytanie
Płatki kokosowe coraz częściej lądują na listach najzdrowszych przekąsek, a to wszystko za sprawą cennych substancji, które kryją się w ich wnętrzu. Okazuje się, że zawierają one unikalne kwasy tłuszczowe średniołańcuchowe, w szczególnie kwas laurynowy, który ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Świetnie sprawdzi się on w diecie nakierowanej na poprawę wyglądu skóry oraz regulację poziomu cukru i cholesterolu we krwi.
Czy płatki kokosowe są zdrowe? Oczywiście – wysokie stężenie błonnika pokarmowego poprawia perystaltykę jelit i wspomaga rozwój dobroczynnej mikroflory. Ponadto obecny w nich mangan uczestniczy w metabolizmie kości i chroni organizm przed stresem oksydacyjnym. Mogą one także pochwalić się zawartością żelaza, które zmniejsza ryzyko anemii, oraz potasu, regulującego ciśnienie krwi.
Jedyne, o czym warto pamiętać w kontekście spożywania płatków kokosowych, to to, że reprezentują one kategorię wysokokalorycznych przekąsek. Jednak wystarczy, że zachowasz umiar i ograniczysz się do niewielkie garści zjadanej naraz, a nadprogramowe kilogramy nie będą stanowiły zagrożenia dla twojej sylwetki.
Sprawdź także: Niedoceniane owoce pełne witamin. Jakie przetwory można zrobić z jeżyn?
Jak jeść płatki kokosowe? Nie tylko w formie dodatku do owsianki
Uniwersalność płatków kokosowych otwiera przed tobą nowe horyzonty kulinarne. Jak jeść płatki kokosowe, żeby w pełni wykorzystać ich potencjał smakowy i odżywczy? Najprościej spożywać je jako samodzielną przekąskę – świetnie sprawdzą się one w momentach kryzysu, gdy najdzie cię ochota na sklepowe chipsy, które ze zdrowiem mają niewiele wspólnego.
Płatki kokosowe to praktyczny składnik śniadaniowej owsianki. Nie tylko nadadzą jej one egzotycznego smaku, ale także zwiększą sytość potrawy. W wypiekach możesz zastąpić nimi część mąki – poprawią one wilgotność ciasta i dodadzą mu subtelnej słodyczy. Idealnie pasują one też w muffinkach, ciastach i ciasteczkach. Mogą one posłużyć ci również do posypania smoothie bowl.
Czy wiesz o tym, że płatki kokosowe to podstawowy składnik kuchni azjatyckiej? Możesz je dorzucać do dań z ryżem, zup oraz curry. Jesteś fanem domowej granoli? Jeśli tak, to zapamiętaj, że stworzysz ciekawą kompozycję, łącząc je z miodem, orzechami i suszonymi owocami. Wystarczy, że podpieczesz całość w piekarniku i gotowe. Łącz je też z jogurtem naturalnym, ulubionymi owocami (my polecamy kiwi lub wiśnie), pistacjami oraz syropem klonowym. Palce lizać.
Źródła: healthline.com, webmd.com, smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Koreanki piją zamiast kawy. Napój piękna na idealną cerę i płaski brzuch »
Kiedy zaserwowałam na imprezie, goście błagali o przepis. Jest przepyszny »
Tak smacznych mielonych dawno nie jadłeś. Zrób do nich aromatyczny i kremowy sos »