Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 807 Ocena: 5461
Dodano: 06.04.2020
Odsłon: 959
5-6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Do garnka wlać 1,5 litra wody, dodać dowolne mięso ( najlepiej takie które szybko się gotuje do miękkości ), marchew pokrojoną marchew i od razu soczewicę, gotować do pół miękkości soczewicy. W między czasie gdy wszystko się gotuje wkroić por, dodać ziela angielskie oraz liść laurowy. Gdy już soczewica jest na pół miękka dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków.
Jak już ziemniaki są miękkie dodać majeranek, doprawić zupę według swego smaku przyprawą z dodatkiem soli, zagotować. Następnie wlać swojską pulpę pomidorową lub dodać koncentrat pomidorowy i łyżeczkę cukru dla lepszego smaku, również zagotować. Po chwili wkroić drobno natkę pietruszki i pogotować chwilę na małym ogniu.
W czasie gdy zupa się gotuje, boczek pokroić w kostkę i go podsmażyć na patelni. Jak już podsmażony na rumiano, do zupy dodać sam boczek bez tłuszczu który stopi się podczas smażenia. Zagotować zupę i odstawić.
Zupa wyszła naprawdę bardzo smaczna, można ją zajadać np. z kromka chleba. Polecam każdemu kto lubi soczewicę ona jest bardzo zdrowa.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

marysia11082 20 września 2020Zgłoś do usunięcia
Fajny przepis muszę wypróbować.0 Kto głosował? | Odpowiedz