Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z czerwonej soczewicy.

Zupa z czerwonej soczewicy.

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 2828

Dodano:

Odsłon: 431

Postanowiłam dziś przypomnieć sobie zupę którą bardzo dawno temu gotowałam. I nie żałuję zupa wyszła bardzo smaczna a smak podobny do grochowej zmieszaną z pomidorową. Nie wiem jak wy ale ja lubię soczewicę oczywiście tylko czerwoną bo z zielonej próbowałam robić zupę i wychodzi bardzo brzydka ( nie polecam ) no chyba że inne danie z zielonej soczewicy.

Składniki

  • Dowolny kawałek mięsa (nie będę ukrywać u mnie skórki wieprzowe),
  • 1 średnia marchew,
  • kawałek pora,
  • 0,5 szklanki czerwonej soczewicy (szklanka pojemność 210 ml),
  • 1 słoik (300 g) swojskiej pulpy pomidorowej lub mały koncentrat pomidorowy,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 5-6 ziemniaków,
  • 0,5 łyżeczki cukru,
  • 1 mały pęczek natki pietruszki,
  • 80 g boczku wędzonego,
  • ulubiona przyprawa z solą.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa z czerwonej soczewicy.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 1,5 litra wody, dodać dowolne mięso ( najlepiej takie które szybko się gotuje do miękkości ), marchew pokrojoną marchew i od razu soczewicę, gotować do pół miękkości soczewicy. W między czasie gdy wszystko się gotuje wkroić por, dodać ziela angielskie oraz liść laurowy. Gdy już soczewica jest na pół miękka dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków.

  2. Jak już ziemniaki są miękkie dodać majeranek, doprawić zupę według swego smaku przyprawą z dodatkiem soli, zagotować. Następnie wlać swojską pulpę pomidorową lub dodać koncentrat pomidorowy i łyżeczkę cukru dla lepszego smaku, również zagotować. Po chwili wkroić drobno natkę pietruszki i pogotować chwilę na małym ogniu.

  3. W czasie gdy zupa się gotuje, boczek pokroić w kostkę i go podsmażyć na patelni. Jak już podsmażony na rumiano, do zupy dodać sam boczek bez tłuszczu który stopi się podczas smażenia. Zagotować zupę i odstawić.

  4. Zupa wyszła naprawdę bardzo smaczna, można ją zajadać np. z kromka chleba. Polecam każdemu kto lubi soczewicę ona jest bardzo zdrowa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń