Do góry

Dodatki Przepis na:

Domowy sos chiński

Domowy sos chiński

Autor:

Przepisów i artykułów: 196 Ocena: 785

Dodano:

Odsłon: 274

Polecam zrobienie większej ilości takiego sosu, bo jest bardzo smaczny i doskonale pasuje do ryżu, makaronu i różnego rodzaju mięs.

Składniki

  • duża cebula
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 400 g pulpy krojonych pomidorów ( moje własnej roboty, ale można wykorzystać krojone pomidory w puszkach )
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • mała puszka kukurydzy 150 g
  • puszka ananasów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki warzywka ( u mnie własnej roboty )
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka musztardy sarepskiej
  • szczypta chili
  • 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki octu
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Domowy sos chiński

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać i pokroić w drobne piórka. Zeszklić na oleju rzepakowym w głębokim rondlu. Dodać pomidory w kawałkach, paprykę żółtą i czerwoną pokrojone w kostkę.
    Wszystko gotować na wolnym ogniu i kolejno dodawać kukurydzę, ananasa pokrojonego w ok. centymetrowe kawałki, czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Od czasu do czasu pomieszać. Gotować ok 10-15 min.
    Dodać jeszcze musztardę, cukier, ocet, mieloną paprykę, szczyptę chili, pieprz czarny, sól do smaku.
    Łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszać w pozostałym spod ananasów sokiem i dodać na koniec do sosu. Jeszcze chwilę gotować. Sos gotowy.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń