Ewa_Gotuje

Możesz używać jej do dań zamiast soli, ma dużo błonnika i białka. Pasta miso - przepisy z azjatyckim dodatkiem

Wystarczy jej niewielka ilość, aby całkowicie odmienić smak przygotowanej potrawy. Co to jest pasta miso? Jakie są jej najpopularniejsze rodzaje? I jakie właściwości zdrowotne posiada ten azjatycki przysmak? Odpowiedzi na te pytania oraz garść przepisów na pastę miso znajdziesz poniżej.

Do czego użyć pasty miso w kuchni? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Pasta miso to nieodzowny element azjatyckiej tradycji kulinarnej. Można ją znaleźć w wielu flagowych daniach pochodzących z terenów Japonii i Korei. Bazuje ona na sfermentowanej soi, a jej smak zależy od szeregu czynników, na przykład długości procesu fermentacji - im jest on dłuższy, tym pokarm ten staje się bardziej wyrazisty w smaku. Co to jest pasta miso i dlaczego warto dodawać ją do potraw zamiast soli?  

Sprawdź także: Dlaczego kuchnia japońska jest zdrowa? Przenieś jej zasady na swój stół, a nie pożałujesz

Co to jest pasta miso?

Polacy coraz chętniej sięgają po pastę miso, jednak wiele osób nie do końca wie, jak tworzony jest ten azjatycki rarytas. Jest ona tradycyjnym składnikiem wielu potraw charakterystycznych dla kuchni koreańskiej i japońskiej. Pasta powstaje w procesie fermentacji soi, dzięki czemu zyskuje nie tylko intensywny smak i aromat, ale także doskonałe właściwości prozdrowotne, o których więcej dowiesz się w dalszej części tego artykułu.

Aby przygotować pastę miso, należy zmieszać gotowaną i zmieloną soję z rozgotowanym ryżem lub zbożami, np. jęczmieniem, kukurydzą lub pszenicą. Tak wykonaną mieszaninę wzbogaca się o sowitą ilość soli oraz szczep drożdży koji. Następnie mieszankę energicznie ubija się w przeznaczonych do tego beczkach i odcina dostęp powietrza - praktyka ta pozwala na rozpoczęcie procesu fermentacji beztlenowej, który powinien trwać przez sześć miesięcy. 

Rodzaje pasty miso 

Do dyspozycji masz wiele rodzajów pasty miso. Dzięki temu, że różnią się one między sobą wyglądem i smakiem, większość domorosłych kucharzy z łatwością znajdzie wśród nich swojego faworyta. Na liście najpopularniejszych z nich znajdują się: 

  • miso czyste - czysta pasta z fermentowanej soi bez żadnych dodatków o delikatnym aromacie, 
  • miso czerwone - ciemna i długo dojrzewająca pasta o bardzo silnym, słonym smaku,
  • miso żółte - powstaje w procesie fermentacji mieszanki soi i jęczmienia,
  • miso białe - charakteryzuje się ciekawym słono-słodkim smakiem. 

Jakie właściwości ma pasta miso?

Pasta miso to nie tylko wyrazisty dodatek do sosów i zup, to również doskonałe uzupełnienie zbilansowanej diety. A to wszystko za sprawą całego wachlarza cennych własności prozdrowotnych, które posiada. Jakie właściwości ma pasta miso?

Ze względu na zawartość kultur bakterii powyższy przysmak reprezentuje kategorię pokarmów funkcjonalnych. Oznacza to, że jego regularne spożywanie przyczynia się do poprawy pracy układu trawiennego poprzez bezpośredni wpływ na zamieszkujące go kultury bakterii. Dorzucając pastę miso do swojego jadłospisu, usprawnisz swoją odporność i zauważysz zmniejszenie uporczywych dolegliwości żołądkowo-jelitowych. 

Pasta miso fantastycznie sprawdzi się w menu osób dbających o linię, ponieważ zawiera mało węglowodanów, dużą ilość błonnika i całkiem sporo białka. W jej środku kryją się też takie mikroelementy jak żelazo, wapń i sód. Ponadto znajdziesz w niej sporą ilość kwasu linoleinowego i lecytyny, które pomagają w redukcji cholesterolu, zwiększając elastyczność naczyń krwionośnych.

Pijesz dużo alkoholu, a może zdarza ci się regularnie palić papierosy? Jeśli tak, wiedz, że pasta miso to produkt odtruwający. Zawarte w niej związki bioaktywne przyspieszają rozkład aldehydów, w tym aldehydu octowego, co umożliwia jego szybszą eliminację z organizmu. Co więcej, łączą się one z nikotyną, neutralizując jej negatywne oddziaływanie na Twoje zdrowie.

Do czego użyć pasty miso w kuchni?

Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta - praktycznie do wszystkiego. Ze względu na dużą zawartość sodu ten azjatycki przysmak stanowi idealną alternatywę dla soli kuchennej. Pamiętaj jednak, aby dodawać go na samym końcu gotowania, ponieważ wysoka temperatura niweluje jego prozdrowotne właściwości.

Do czego użyć pasty miso w kuchni? Pasta miso ma słodko-słony posmak, dzięki czemu stanowi wspaniałe uzupełnienie sałatek i zup. Możesz bez problemu połączyć ją z ulubionymi składnikami, żeby wyczarować wyjątkowy i zdrowy dressing. Innym pomysłem jest wykorzystanie jej w marynacie do mięsa. Przy jej pomocy wykonasz także ciekawe masło smakowe, które możesz wykorzystać zarówno na kanapkach, jak i na krakersach, które podasz jako przekąska podczas imprezy urodzinowej czy weekendowego spotkania z rodziną.

Wśród nieco mniej typowych zastosowań pasty miso warto zwrócić uwagę na jej potencjał w świecie deserów. Mimo tego, że na pierwszy rzut oka fermentowany pokarm nie pasuje do słodkich przekąsek, świetnie odnajdzie się w recepturach na domowe lody lub kremy do ciast i babeczek. Nie wiesz, jak wykorzystać w swojej kuchni egzotyczny przetwór, jakim jest pasta miso? Przepisy z udziałem tego smakołyku znajdziesz poniżej.

Pasta miso - przepisy

Pasta miso to dodatek, który sprawdzi się w wielu daniach, również tych mniej oczywistych. Jeśli jednak w pierwszej kolejności chcesz postawić na tradycję, spróbuj wyczarować zupę miso, uznawaną za jedno z najzdrowszych dań z tej kategorii. Bulion do niej możesz wykonać na bazie sosu rybnego lub w wersji wegetariańskiej i wegańskiej. Pamiętaj, aby dołożyć do niego takie dodatki jak wodorosty wakame, grzyby shitake, glony nori oraz sos sojowy. Klasyczny przepis uwzględnia także imbir, szczypiorek, marchew, papryczkę chili, seler naciowy, por oraz liście szpinaku. 

Nie masz pomysłu na kanapki, a chciałbyś zjeść coś pożywnego na śniadanie? W takim razie wykorzystaj pastę miso do przyrządzenia wyjątkowego masła smakowego. Wystarczy rozgnieść nieco masła, a następnie dodać pastę, posiekane chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj wszystkie składniki i podawaj z pieczonym lub grillowanym chlebem pełnoziarnistym.

Innym kulinarnym pomysłem na wykorzystanie pasty miso jest przygotowanie dressingu sałatkowego na jej bazie. W tym celu przełóż łyżeczkę pasty do miseczki i wkrop do niej sok z cytryny. Tak powstałą miksturę uzupełnij o oliwę z oliwek, odrobinę wody i sezam. Sos ten sprawdzi się również w sałatce z wędzonym tofu, szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i gruszkami w occie.

Gustujesz w daniach mięsnych? W takim razie wiedz, że pasta miso przyda ci się do zrobienia aromatycznej marynaty. Wystarczy, że połączysz tarty imbir z octem ryżowym i przyprawą mirin. Opcja ta to ciekawe uzupełnienie dań rybnych, warzywnych oraz mięsnych. Innym pomysłem na marynatę jest zmieszanie sosu sojowego, oleju sezamowego, soku z limonki i miodu. Takie połączenie ma charakterystyczny słodko-kwaśny smak i chętnie wybierane jest do pozycji z kurczakiem w roli głównej.

1. Rosół polsko-japoński

 Rosół polsko-japoński Zobacz przepis

Rosół polsko-japoński / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Zupa z kimchi

 Zupa z kimchi Zobacz przepis

Zupa z kimchi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Zupa azjatycka na szybko

 Zupa azjatycka na szybko Zobacz przepis

Zupa z pastą miso / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Wegański ramen miso

 Wegański ramen miso Zobacz przepis

Wegański ramen miso / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Szaszłyki z kurczakiem, boczkiem i owocami

 Szaszłyki z kurczakiem, boczkiem i owocami Zobacz przepis

Szaszłyki z kurczakiem, boczkiem i owocami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pieczone dzwonka halibuta w glazurze z miso i mirin

 Pieczone dzwonka halibuta w glazurze z miso i mirin Zobacz przepis

Pieczone dzwonka halibuta w glazurze z miso i mirin / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Stek z tuńczyka na makaronie z miso

 Stek z tuńczyka na makaronie z miso Zobacz przepis

Stek z tuńczyka na makaronie z miso / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Miso ramen z kaczką

 Miso ramen z kaczką Zobacz przepis

Miso ramen z kaczką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Dashi miso po polsku

 Dashi miso po polsku Zobacz przepis

Dashi miso po polsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Sum w paście miso

 Sum w paście miso Zobacz przepis

Sum w paście miso / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Tahini-miso ramen

 Tahini-miso ramen Zobacz przepis

Tahini-miso ramen / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Kurczak z bambusem i pak choi

 Kurczak z bambusem i pak choi Zobacz przepis

Kurczak z bambusem i pak choi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Chińska zupa imbirowa

 Chińska zupa imbirowa Zobacz przepis

Chińska zupa imbirowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Bezkonkurencyjny sposób na przypaloną patelnię. Wystarczy 30 minut i lśni jak nowa »

Przygotowuję go 5 dni przed świętami. Błyskawiczny zakwas na żurek wielkanocny »

Poprawi proces myślenia, pamięć i koncentrację. Pobudza lepiej niż kawa »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 131

30 min
4
Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29870

60 min
66
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 239

30 min
8

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0