Grill - temat specjalny

Dlaczego kuchnia japońska jest zdrowa? Przenieś jej zasady na swój stół, a nie pożałujesz

Czy wiesz, co jedzą Japończycy? Potrawy kuchni japońskiej ceni się na całym świecie. Są nie tylko smaczne i urozmaicone, ale również bardzo odżywcze. Dlaczego kuchnia japońska jest zdrowa? I po które tradycyjne dania Japonii warto sięgać? Poznaj najważniejsze informacje na ich temat.

Co jedzą Japończycy? Charakterystyka kuchni japońskiej | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Większość osób na myśl o japońskiej kuchni ma przed oczami półmisek z sushi. Warto jednak zdawać sobie sprawę z tego, że ma ona znacznie więcej do zaoferowania niż nigiri czy futomaki. Jej niewątpliwym atutem jest nie tylko duża różnorodność, ale również wysoka odżywczość - w końcu nie bez powodu jej specjały uznawane są za jedne z najzdrowszych na świecie. Z czego dokładnie słynie kuchnia japońska? Charakterystykę oraz przepisy na tradycyjne potrawy znajdziesz w dalszej części artykułu. 

Sprawdź także: Dodaj dwie łyżki do owsianki. Najlepsze śniadanie na szybką przemianę materii, cukier i ciśnienie w w normie

Kuchnia japońska - charakterystyka

Czym charakteryzuje się kuchnia japońska? Przede wszystkim dużą lekkością i świeżością. Tamtejsze dania są mało przetworzone i rzadko ociekają tłuszczem. Ponadto wyróżniają się one ogromną różnorodnością - wbrew powszechnym opiniom w Japonii króluje nie tylko ryż, tofu, wodorosty i surowe ryby, ale również warzywa, mięsa, owoce morza, zupy oraz makarony. Są one niezwykle aromatyczne, choć raczej mało zdominowane przez klasyczne zioła i przyprawy - częściej można natknąć się na dodatki w postaci sosu sojowego, chrzanu wasabi, octu ryżowego, oleju sezamowego, trawy cytrynowej czy rozmaitych marynat.

W tamtejszych jadłospisach nie brakuje również smacznych deserów oraz różnego rodzaju napojów, wśród których prym wiedzie zielona herbata. Na uwagę zasługuje także sposób jedzenia posiłków - zupę, na przykład, wypija się prosto z miski, natomiast pozostałe produkty spożywa się za pomocą drewnianych lub bambusowych pałeczek. W skład tradycyjnego japońskiego dania wchodzi zazwyczaj pięć elementów, tj. ryż, zupa oraz trzy przekąski.

Co jedzą Japończycy?

Już wiesz, czym charakteryzuje się kuchnia japońska, zatem nadszedł czas, by dowiedzieć się, co jedzą Japończycy na obiad czy podwieczorek. Ich menu jest dość urozmaicone, dlatego trudno jest wymienić wszystkie kluczowe potrawy. Istnieje jednak sporo dań, które cieszą się popularnością nie tylko w Azji, ale i na całym świecie. Oprócz znanego wszystkim sushi wśród nich wyróżnić można takie specjały jak: 

  • zupa miso-shiru - zupa na bazie bulionu dashi, pasty sojowej o nazwie miso oraz różnorodnych dodatków, zwłaszcza tofu i wodorostów,
  • udon - gruby pszenny makaron przygotowywany na kilka różnych sposobów. Można zaserwować go m.in. w towarzystwie smażonego tofu (kitsune-udon), surowego jajka (tsuki-mi-udon) lub siekanego pora (kake-udon),
  • soba - makaron gryczany serwowany zarówno na zimno, jak i na ciepło. Podobnie jak w przypadku udon, podaje się go z rozmaitymi dodatkami, w tym tofu, wodorostami, surowym jajkiem, rzodkwią japońską lub kawałkami smażonej mąki,
  • tempura - panierowane przekąski w postaci warzyw, grzybów, ryb lub owoców morza, krótko smażone na głębokim tłuszczu,
  • sashimi - surowe ryby, owoce morza, wołowina bądź konina pokrojone w płatki lub kostkę i spożywane z sosem sojowym, wasabi, rzodkwią daikon lub cytrusowym sosem o nazwie ponzu,
  • ramen - danie na bazie bulionu oraz takich dodatków jak makaron, jajko na twardo, rzodkiew daikon, pędy bambusa, plastry wołowiny, wodorosty, kiełki fasoli, cebula czy nasiona sezamu.

Co piją Japończycy

Skoro już poznałeś kilka tradycyjnych potraw kuchni japońskiej, warto odpowiedzieć sobie na pytanie, co piją Japończycy. Poza zieloną herbatą sięgają oni m.in. po takie napoje jak: 

  • sake - jeden z najbardziej rozpoznawalnych japońskich trunków, przyrządzany ze sfermentowanego ryżu, skażonego wcześniej grzybem Aspergillus oryzae. Zwykle spożywa się go do obiadu lub kolacji - zarówno na ciepło, jak i na zimno, w zależności od pory roku,
  • piwo - trunek warzony na ryżu, a więc znacznie delikatniejszy w smaku od tego warzonego na jęczmieniu. Wśród jego najpopularniejszych odmian wymienia się Kirin, Asahi oraz Sapporo. Inną ciekawą opcją jest bilk, czyli napój piwny z dodatkiem mleka krowiego,
  • choya - wino wytwarzane z zielonych śliwek, charakteryzujące się bursztynową barwą, łagodnym śliwkowym aromatem oraz aksamitnym słodkim smakiem.  

Potrawy kuchni japońskiej – przepisy

Planujesz wdrożyć do swojego jadłospisu potrawy kuchni japońskiej? Przepisy, które znajdziesz poniżej, na pewno ułatwią ci to zadanie. Wybierz swoje ulubione i przenieś się do japońskiego kulinarnego świata we własnej kuchni. 

Tempura 

Przekąski w tempurze to przysmaki, które możesz wyczarować z rozmaitych składników - np. tych, które zalegają ci w lodówce. Mogą być to różnego rodzaju warzywa, ryby, owoce morza oraz mięso. W tej recepturze warto uwzględnić cukinię, krewetki, pierś z kurczaka oraz czerwoną paprykę. Ponadto przyda ci się mąka pszenna i kukurydziana, olej rzepakowy, sos sojowy oraz sól.

Wsyp do miski obie mąki, wlej mocno schłodzoną wodę i wymieszaj dokładnie całość. Przygotuj pozostałe składniki - cukinię pokrój w słupki, paprykę i kurczaka w paski, a krewetki obierz z pancerzy. Rozgrzej olej na patelni - najlepiej takiej typu wok. Mocz kolejno krewetki, kurczaka oraz warzywa w cieście i smaż je do momentu, aż nabiorą złocistego koloru. Gotowe danie podawaj z sosem sojowym.

Krewetki w tempurze

 Krewetki w tempurze Zobacz przepis

Krewetki w tempurze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Warzywa w tempurze

 Warzywa w tempurze Zobacz przepis

Warzywa w tempurze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Boczniaki w tempurze

 Boczniaki w tempurze Zobacz przepis

Boczniaki w tempurze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zupa miso 

Jeśli chcesz odkryć tradycyjne japońskie smaki, w twoim menu nie może zabraknąć absolutnego klasyka, czyli zupy miso. Zrobisz ją z takich produktów jak wodorosty wakame, bulion warzywny, tofu, pasta miso oraz cebula dymka. Realizację przepisu rozpocznij od zagotowania bulionu w niewielkim garnku. Następnie dodaj do niego wodorosty oraz pokrojone w kostkę tofu i gotuj całość na małym ogniu.

Po kilku minutach odlej niewielką porcję bulionu do miseczki i rozpuść w niej pastę miso. Powstałą mieszankę przelej z powrotem do garnka i kontynuuj obróbkę termiczną jeszcze przez chwilę. W międzyczasie pokrój cebulę dymkę i udekoruj nią gotową zupę. 

Zupa miso w polskim wydaniu

 Zupa miso w polskim wydaniu Zobacz przepis

Zupa miso w polskim wydaniu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zupa miso ze szpinakiem i grzbami shitake

 Zupa miso ze szpinakiem i grzbami shitake Zobacz przepis

Zupa miso ze szpinakiem i grzbami shitake / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Dango 

Masz ochotę na prosty i smaczny deser? Zatem specjał o nazwie dango to idealna opcja dla ciebie. Co dokładnie kryje się pod tą nazwą? To nic innego jak japońskie kluseczki z mąki ryżowej, które często spożywa się w towarzystwie zielonej herbaty. Do ich przygotowania potrzebujesz mąki ryżowej oraz wody. Warto przyrządzić do nich także sos mitarashi, który powstaje z takich komponentów jak mąka kukurydziana, sos sojowy, cukier oraz woda mineralna.

Przesiej mąkę do miski i wlej do niej ciepłą wodę, a następnie wymieszaj, aż do uzyskania klejącej, gęstej masy. Uformuj z niej niewielkie kulki i włóż je na kilka minut do gotującej się wody. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmij je z garnka i przełóż do bardzo zimnej wody. Następnie nadziej je na patyczki do szaszłyków i polej sosem mitarashi. Jak go wyczarować? Jedyne, co musisz zrobić, to zagotować sos sojowy z wodą i z cukrem, po czym dodać do niego mąkę kukurydzianą rozrobioną z wodą i gotować do momentu, aż zgęstnieje.

Dango - japońskie kulki ryżowe

 Dango - japońskie kulki ryżowe Zobacz przepis

Dango - japońskie kulki ryżowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Genialny domowy płyn do czyszczenia szyb i ram okiennych. Wyglądają jak z fabryki »

Włoska zupa na długowieczność. Sekret tkwi w składnikach »

12 objawów niedoboru witaminy D. O tej porze się nasilają »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
52
15 min
53

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1