Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dango to przysmak dla miłośników kuchni azjatyckiej. Kluseczki sprzedawane są w Japonii jako tzw. street food. Można je kupić w wózkach na ulicy - najlepiej w towarzystwie sosu mitarashi. Odkryj przepis na smakołyk prosto z Azji. Co to jest dango? Dango to tradycyjne japońskie kluseczki przyrządzane z mąki ryżowej. Są dostępne przez cały rok, a w zależności od sezonu - przygotowuje się je z innymi dodatkami. Zazwyczaj trzy lub cztery sztuki nabijane są na patyczek i podawane kupującemu. Do najpopularniejszych rodzajów dango należą: mitarashi-dango (z sosem mitarashi), anko-dango (kluski obtoczone pastą z fasoli azuki) czy goma-dango (z ziaren sezamu). Z czym podawać dango? Japoński przysmak najczęściej serwuje się polany aksamitnym sosem. Świetnie smakuje z dodatkiem mitarashi, przygotowanym m.in. z sosu sojowego i mąki kukurydzianej. Smak dango i tego sosu świetnie dopełnia zielona herbata. To właśnie nią najczęściej Japończycy popijają tę przekąskę. Przepis na dango To jedna z najprostszych przekąsek do przygotowania, do której potrzebne będą zaledwie dwa składniki. Wystarczy przesiać mąkę ryżową do miski i wlać do niej ciepłą wodę, a następnie wymieszać, aż do uzyskania klejącej, gęstej masy. Trzeba jeszcze uformować kuleczki i chwilę je podgotować.
Grubsze patyczki do szaszłyków
Pyszny i soczysty schab pieczony, idealny jako dodatek do drugiego dania lub...
Odsłon: 9
Śledź w oleju z cebulką i żurawiną suszoną. Do tego ziemniaki w mundurkach. W...
Odsłon: 53
Idealny schab na pierwszy i drugi dzień Świąt.
Odsłon: 91
Przepyszna sałatka nie tylko na święta z makaronem ryżowym nitki, kurczakiem,...
Odsłon: 407
Pyszny i soczysty schab pieczony, idealny jako dodatek do drugiego dania lub...
Odsłon: 9
Śledź w oleju z cebulką i żurawiną suszoną. Do tego ziemniaki w mundurkach. W...
Odsłon: 53
Idealny schab na pierwszy i drugi dzień Świąt.
Odsłon: 91
Przepyszna sałatka nie tylko na święta z makaronem ryżowym nitki, kurczakiem,...
Odsłon: 407
Składniki
Jak zrobić japońskie kluski dango? Przesiej mąkę ryżową do miski, powoli zalewaj wodą i wyrabiaj do powstania kleistej masy (konsystencją zbliżonej do plasteliny). Z ciasta uformuj niewielkie kulki.
Przygotuj garnek, zagotuj w nim wodę i wrzuć przygotowane dango. Gotuj do wypłynięcia kulek na powierzchnię (czyli ok. 5-10 minut), od czasu do czasu mieszając. Dango przełóż łyżką cedzakową do miski z zimną wodą. Chłodne odcedź z wody i nadziewaj na grubsze patyczki szaszłykowe.
Przygotuj sos mitarashi do japońskich klusek. Do garnka wlej wodę, sos sojowy, wsyp cukier, przemieszaj i zagotuj wszystkie składniki. W osobnej miseczce rozprowadź mąkę w dwóch łyżkach wody. Powoli dodaj do sosu, wymieszaj. Gotuj na niewielkim ogniu, czekając, aż nieco zgęstnieje.
Na talerzu ułóż patyczki z dango i polej sosem mitarashi.