Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 342 Ocena: 3074
Dodano: 09.12.2019
Odsłon: 1514
1-2 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Pastę miso można kupić w sklepach z orientalną żywnością a także większych marketach. Warto spróbować - jest na prawdę pyszna.
Gotujemy na małym ogniu bulion na bardzie grzybów leśnych z dodatkami: przyprawami, pokrojoną w plastry marchewką, zgniecionymi ząbkami czosnku, obranym i zgniecionym imbirem, pokrojonym jarmużem i porem w plasterkach. Bulionu nie solimy, ponieważ pasta miso, którą będziemy później dodawać, jest bardzo słona.
Grzyby mun zalewamy na 10 minut wrzątkiem, kroimy w paski i dorzucamy do bulionu.
W międzyczasie kroimy mięso na plastry, przyprawiamy i obsmażamy z obu stron. Ja używałam żeberek z poprzedniego dnia, więc tylko je podgrzałam.
Jajka gotujemy na twardo, albo półmiękko.
Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i zostawiamy pod przykryciem, aż będzie miękki.
Bulion odstawiamy z ognia i wtedy dodajemy do niego pastę miso. Nie powinna się gotować, ponieważ traci wtedy swoje prozdrowotne właściwości. Pastę dodajemy do smaku - 1 lub 2 łyżki, można oczywiście więcej. Na końcu zupę doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą lub sosem sojowym.
Zupę podajemy z przekrojonym jajkiem, plasterkami mięsa i posypaną sezamem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

slodkisentyment 09 grudnia 2019Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 09 grudnia 2019Zgłoś do usunięcia
Jedna z lepszych zup, uwielbiam!0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 09 grudnia 2019Zgłoś do usunięcia
Moja ulubiona:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz