Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa miso – jedno z klasycznych dań kuchni japońskiej. Jest smaczne i łatwe do zrobienia. Przepis na miso podawałem już wcześniej, dziś lekka wariacja na temat, bo sposobów na przygotowanie miso jest tyle, co mieszkańców Tokio. Ważna jest baza, a wkład zależy od Waszej fantazji.
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19389
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13109
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1758
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232225
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19389
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13109
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1758
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232225
Składniki
Przygotowujemy bulion. W garnku gotujemy wodę, dodajemy pastę miso, mieszamy tak, aby pasta rozpuściła się w wodzie.
Do bulionu dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, pokrojoną w talarki marchewkę i grzyby shitake. Gotujemy, aż warzywa będą będą miękkie. Jeśli lubimy ostry smak, do buliony dodajemy także kilka plasterków chili. Doprawiamy do smaku. Odstawiamy do ostygnięcia. Podawana zupa ma być ciepła, nie gorąca.
W osobnym garnku gotujemy makaron soba, wg w przepisu podanego na opakowaniu. Odcedzamy.
Do naczyń w których zupa będzie podawana, nakładamy makaron, warzywa (plus świeży szpinak), grzyby. Dekorujemy dymką i sezamem. Skrapiamy sokiem z limonki.