Do góry

Dania główne Przepis na:

Wieprzowina z pastą miso i żółtym ryżem

Wieprzowina z pastą miso i żółtym ryżem

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1668

Dodano:

Odsłon: 2194

Danie z nutą orientu

Składniki

  • 80dag wieprzowiny, 1 łyżka oleju sezamowego
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego, 3 ząbki czosnku
  • 1/2 papryki, 2 cebule, 3 pieczarki
  • kilka suszonych pomidorów, papryka słodka - 1 łyżeczka
  • curry - 1 łyżeczka, pasta miso - 2 łyżki, sos sojowy - 1,5 łyżki
  • starty świeży imbir - 1 łyżka, pieprz mielony - 1 łyżeczka
  • 150g ryżu bez woreczka, kurkuma - 1 łyżka, sos słodki chilli
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Odcedzamy.
    W międzyczasie przygotowujemy mięso:
    Paprykę, pieczarki, cebulę, i pomidory kroimy w paski, czosnek drobno siekamy.
    Imbir obieramy i ścieramy na tarce.
    Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę.
    Na patelni rozgrzewamy oleje, wrzucamy czosnek i imbir, podgrzewamy tak aby puściły aromat.
    Wrzucamy na to mięso i przyprawiamy papryką, curry i pieprzem.
    Smażymy na większym ogniu, tak aby zamknąć smak przypraw.
    Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy pastę miso i sos sojowy -
    dusimy przez około 10 minut, podlewając od czasu do czasu wodą.
    Po tym czasie, dodajemy warzywa i pieczarki - dusimy kolejne 10 minut.
    Mięso i ryż nakładamy na talerz osobno.
    Ryż polewamy sosem słodkie chilli.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

MP3-ka 01 października 2013 spróbuj w sklepie z japońską żywnością lub na allegro

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bllanchett 28 września 2013 Co to takiego pasta miso? Gdzie można to kupić? Z przyjemnością wypróbowałabym przepis ale skąd wziąć pasta miso?!? ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ssoll 28 maja 2013 Świetne danie, wszyscy zaproszeni do stołu byli zachwyceni :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń