Grill - temat specjalny

Najpopularniejsze przepisy na pierogi ostatnich 10 lat

Nie ma co dyskutować: Polacy uwielbiają pierogi. Od kilku lat potrawa ta podbija również światowe salony. Z okazji 10. urodzin Smakera prezentujemy wam najpopularniejsze przepisy na ten przysmak.

Fot. 123RF/Picsel

Pierogi to zawsze doskonały pomysł na obiad. To tradycyjne danie podbiło serca Polaków oraz wielu obcokrajowców. Sekret idealnych pierogów tkwi nie tylko w pysznym farszu, ale także w doskonałym cieście - niezbyt grubym, ale też niezbyt cienkim, lekkim, miękkim i dobrze wyrobionym. Jak je przygotować? Wbrew pozorom, nie jest to wcale trudne. Podstawowy przepis na ciasto do pierogów zawiera w sobie jedynie mąkę oraz wodę. Aby było naprawdę elastyczne, podczas wyrabiania warto użyć naprawdę gorącej wody. Wiele osób dodaje również niedużą ilość oleju lub roztopionego masła, poprawiając w ten sposób jego konsystencję oraz smak. Przygotowując pierogi z wilgotnym farszem, warto dodać do ciasta jajko - będzie wówczas nieco bardziej zwarte, a ryzyko wypłynięcia nadzienia podczas gotowania zostanie zminimalizowane.

Jeśli chcesz zamrozić pierogi, pamiętaj o dwóch kwestiach. To czy zamrozimy potrawę przed czy po ugotowaniu, jest już kwestią naszego gustu i tego, jak wiele czasu będziemy chcieli poświęcić później na ich przygotowanie. Warto jednak pamiętać, aby pierogi mrozić etapami - najpierw luźno rozłożone na tacce, a dopiero później spakowane do woreczków. W ten sposób unikniemy ich sklejania się i rozrywania.

Z okazji 10. urodzin serwisu Smaker postanowiliśmy odszukać przepis na najlepsze pierogi. Poniżej znajdziesz zestawienie najpopularniejszych przepisów ostatnich 10 lat. Wśród nich znalazły się zarówno tradycyjne, babcine receptury, jak i takie, które z pewnością podbiją serca wszystkich wielbicieli kuchennych eksperymentów. Który z nich wypróbujesz jako pierwszy?

Pobierz aplikację smaker

Miejsce 10: Pierogi ze Lwowa

Fot. Futka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Miejsce 9: Pierogi z grzybami, mięsem i cebulą

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Miejsce 8: Pierogi z grzybami

Fot. Danutast1 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Miejsce 7: Idealne pierogi ruskie

Fot. Tasty-and-fit na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Miejsce 6: Pierogi ziemniaczane z kiszoną kapustą

Fot. Gogusia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Miejsce 5: Pierogi z mięsem

Fot. Monika87 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Miejsce 4: Pełnoziarniste pierogi z farszem brokułowo-serowym

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Miejsce 3: Słoweńskie rolowane pierogi

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Miejsce 2: Pierogi z serem i suszonymi pomidorami

Fot. Marysiaz na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Miejsce 1: Pierogi ruskie

Fot. Pascal na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 11042

30 min
20
Desery Ciasto cytrynowe bez pieczenia

Ciasto przygotowane z przepisu Moje domowe jedzenie. oto link do przepisu; h...

Odsłon: 5951

60 min
62
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 308

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17