Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne danie obiadowe, a po podgrzaniu jeszcze lepsze.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2573
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 1078
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 232
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2573
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 1078
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 232
Składniki
Ziemniaki skrobiemy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Jak wystygną przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa,( u mnie było całe naczynie litrowe) dodajemy obie mąki, żółtka i przyprawy, mieszamy u mnie wyszło bardzo kleiste ciasto ale jak bym dała więcej mąki to wyszły by twarde pierogi. Nabierałam łyżką ciasto, wykładałam na dobrze obsypaną mąką stolnicę, rozklepałam na placek nakładałam farsz i składałam.
Farsz robiłam jak gotowały się i stygły ziemniaki. Kapustę obgotowałam, odcisnęłam i drobno zsiekałam, cebulkę pokroiłam w kostkę podsmażyłam na smalcu, dodałam starte na tarce pieczarki i kapustę chwilę wszystko podsmażyłam. Gdy wystygło dodałam jajko, mąkę i przyprawy.
Zrobione pierogi smażyłam na oleju, na złoty kolor z obu stron. Usmażone pierogi jeszcze zapiekłam w piekarniku przez 5 minut by doszły.
SMACZNEGO