Do góry

Dania główne Przepis na:

Pełnoziarniste pierogi z farszem brokułowo - serowym

Pełnoziarniste pierogi z farszem brokułowo - serowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 936 Ocena: 24279

Dodano:

Odsłon: 74496

Propozycja na zdrowe, smaczne i bardzo pożywne pierożki, przygotowane z mąki z pełnego przemiału, które wypełnia aromatyczny farsz brokułowo - serowy.

Składniki

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 450 g mąki pełnoziarnistej
  • 270 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • SKŁADNIKI NA FARSZ:
  • 450 g różyczek brokuła
  • 250 g sera białego (półtłustego)
  • 1 duża cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oregano
  • pieprz czarny
  • sól do smaku
  • oliwa z oliwek (do smażenia cebulki)
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na początku przygotowujemy CIASTO:

    Mąkę pełnoziarnistą zagniatamy z dosyć ciepłą wodą z dodatkiem oliwy z oliwek i odrobiną soli.

    Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na około 30 minut, aby "odpoczęło".

  2. Następnie przygotowujemy FARSZ:

    Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy je w osolonej oraz delikatnie posłodzonej wodzie.

    Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy ją na odrobinie oliwy z oliwek.

    Brokuł i cebulkę studzimy.

    Ostudzone różyczki brokuła miksujemy za pomocą blendera wraz z 2 ząbkami czosnku na gładką masę, a następnie dodajemy do niej zeszkloną cebulkę, rozgnieciony widelcem ser biały, 2 łyżeczki oregano oraz doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

    Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy i wstawiamy na chwilę do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

  3. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm, podsypując je delikatnie mąką, a następnie wycinamy kształty za pomocą szklanki, na których układamy porcje farszu.

  4. Następnie zalepiamy pierożki i układamy je na lnianej ściereczce.

  5. Gotowe pierożki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy je 2 -3 minuty od momentu wypłynięcia.

    Pierożki podajemy z ulubioną okrasą. Całość świetnie komponuje się z jogurtem naturalnym lub kleksem gęstej śmietany.

  6. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renaca 04 maja 2015 Dziękuję za świetny przepis, robiłam je już kilka razy i zapewne zrobię jeszcze nie raz. Szczególnie posmakowały mojej 4-letniej córce i sama się o nie prosi, żebym zrobiła ;) Pycha! Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń