Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Autor: Monika87

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 1320

Dodano: 10.03.2013

Odsłon: 72258

Delikatne ciasto, farsz mięsny i duuużo złotej cebulki:) Uwielbiam pierogi, ale nigdy wcześniej sama ich nie robiłam, a takie domowe są przecież najlepsze:)

Składniki

  • CIASTO:
  • mąka, 3 szklanki
  • woda, 1-1,5 szklanki
  • FARSZ:
  • Mięso z rosołu, ja miałam:, skrzydło indycze, 3 ćwiartki z kurczaka
  • marchewka z rosołu, 1-2
  • cebula, dużo :))
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso z rosołu zmielić przez maszynkę, marchewkę też. Dodać posiekaną i usmażoną na złoto cebulkę, wymieszać, doprawić wedle uznania.

  2. Do miski wsypać mąkę, zrobić zagłębienie po środku i stopniowo wlewać bardzo gorącą wodę, prawie wrzątek. Ja mieszam nożem, a jak zrobi się "klucha" wysypuje wszystko na blat i zagniatam ciasto. Tylko uważajcie, żeby się nie poparzyć:) Jeśli zbyt gorące to chwile odczekać. Ciasto jest na prawdę bardzo delikatne i łatwo się wałkuje.

  3. Po rozwałkowaniu ciasta, wykrawamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy dokładnie brzegi. Są takie przyrządy do lepienia pierogów, co na pewno zaoszczędzi nam czas, ale ja akurat nie mam.. :) Gotujemy w osolonej wodzie ok 10 minut. Podawać posypane usmażoną, na złoto cebulką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma82 12 marca 2013 Właśnie się zastanawiałam nad tym co zrobić z mięsem z rosołu-dziękuję za przepis,dziś próbuję:)5:)A Twoje wyglądają przesmacznie(chyba nie ma takiego słowa ale co tam ;p)

36 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Monika87 11 marca 2013 Dziękuję za miłe komentarze:)! Szczerze mówiąc robiłam pierogi po raz pierwszy w życiu, ale mimo tego wyszły genialne! Już chyba nigdy więcej nie kupię gotowych, bo czasu też wcale dużo nie zabierają:) Pozdrawiam!

37 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

yann 11 marca 2013 Ja do ciasta dodaję jeszczem 1/3 szkl.oleju i wówczas ciasto staje się bardzo plastyczne i świetnie się lepią pierożki.A pierogi z mięsem uwielbiam.Pozdrawiam!

39 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

WZ-tek 10 marca 2013 Piekne i smaczne sa te pierozki:))) 5 , jak nic!!

37 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

elzbieta8960 10 marca 2013 Pierożki wyglądają bardzo apetycznie. I masz rację, własnoręcznie zrobione są najlepsze...5...:)

37 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń