Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne ciasto, farsz mięsny i duuużo złotej cebulki:) Uwielbiam pierogi, ale nigdy wcześniej sama ich nie robiłam, a takie domowe są przecież najlepsze:)
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4945
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13370
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5828
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7509
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4945
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13370
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5828
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7509
Składniki
Mięso z rosołu zmielić przez maszynkę, marchewkę też. Dodać posiekaną i usmażoną na złoto cebulkę, wymieszać, doprawić wedle uznania.
Do miski wsypać mąkę, zrobić zagłębienie po środku i stopniowo wlewać bardzo gorącą wodę, prawie wrzątek. Ja mieszam nożem, a jak zrobi się "klucha" wysypuje wszystko na blat i zagniatam ciasto. Tylko uważajcie, żeby się nie poparzyć:) Jeśli zbyt gorące to chwile odczekać. Ciasto jest na prawdę bardzo delikatne i łatwo się wałkuje.
Po rozwałkowaniu ciasta, wykrawamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy dokładnie brzegi. Są takie przyrządy do lepienia pierogów, co na pewno zaoszczędzi nam czas, ale ja akurat nie mam.. :) Gotujemy w osolonej wodzie ok 10 minut. Podawać posypane usmażoną, na złoto cebulką.