Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 27-02-2015
I właśnie za to uwielbiamy pierogi - przyrządzamy je z dodatkami, na które akurat mamy ochotę. Ciasto jak i farsz można dowolnie urozmaicać, dodawać różne przyprawy i ulubione składniki. U mnie dzisiaj zdecydowanie rządzą suszone pomidory. Pierożki są bardzo aromatyczne, posiekany szczypiorek nadaje im delikatną chrupkość i świeżość :)
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1329
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 268
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 53
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 48
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1329
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 268
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 53
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 48
Składniki
Mąkę przesypujemy na stolnicę i stopniowo dodajemy wrzącą (!) wodę wymieszaną z olejem. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Ilość wody zależna jest od stopnia chłonności mąki. Ciasto musi być elastyczne i miękkie, a po rozciągnięciu nie może od razu wysychać.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki, biały ser i cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Suszone pomidorki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Część ciasta odkrawamy i chowamy do woreczka jednorazowego, a resztę wałkujemy na cienki placek. Szklanką lub foremką wykrawamy kółka, nakładamy po łyżce farszu i zlepiamy w pierożki. Tak samo postępujemy z pozostałą częścią ciasta.
Do dużego garnka wlewamy wodę i trochę oleju. Gdy zawrze, wrzucamy do niej pierogi i od momentu zagotowania trzymamy na ogniu jeszcze ok 1 minuty. Ciepłe pierogi przekładamy na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem, chwilę podsmażamy, a przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem. SMACZNEGO :)
zdj