Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z grzybami.

Pierogi z grzybami.

Autor: danutast1

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 1224

Dodano: 20.11.2017

Odsłon: 25534

Święta tuż, tuż więc można pomyśleć o przygotowaniu pierogów. Przepis bardzo łatwy , a pierogi smaczne :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 2,5 szkl. maki
  • 1/2 szkl. gorącej wody
  • 1 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 80 g suszonych grzybów
  • 8-9 pieczarek
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajko, olej, wodę i sól. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i odstawić.

  2. Grzyby zalać ciepłą wodą i odstawić na 20 min. W międzyczasie obrać pieczarki i pokroić. Obrać cebulę i drobno pokroić. Zeszklić na oleju.

  3. Grzyby odcisnąć , zmielić razem z pieczarkami. Dodać do cebuli i smażyć do odparowania wody co jakiś czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystudzenia.

  4. Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką kółka ( lub przyrządem do pierogów ). Nakładać łyżeczkę farszu i dokładnie zlepić rogi. Zamrozić .
    Życzę smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń