Przetwory z truskawek - jak je zrobić?

Polskie, sezonowe truskawki są na tyle pyszne, że doskonale smakują solo lub po prostu posypane niewielką ilością cukru. Warto również zrobić z nich różnego rodzaju przetwory, aby cieszyć się tym wyjątkowym smakiem także zimą.

Fot. 123RF/Picsel

Najpierw były poziomki, które szeroko wykorzystywano w medycynie ludowej do leczenia najróżniejszych dolegliwości. Marcin z Urzędowa, autor szesnastowiecznego "Herbarza Polskiego" polecał je jako lek przeciwgorączkowy. Korzeń poziomki miał być świetnym lekiem na krwotoki z nosa - należało trzymać go w ręce lub włożyć do nosa. Sok poziomkowy wkraplano do chorych oczu, a liście przykładano na rany. Wreszcie - uważano, że trzy kilogramy poziomek wraz ze śledziem i cebulą, zjedzone naraz, wypędzą raz na zawsze tasiemca z ciała danej osoby. Był to więc lek uniwersalny.

Truskawki - naturalny afrodyzjak

Poziomki traktowano również jako afrodyzjak - jak pisze Toussaint - Samat w "Historii naturalnej i moralnej jedzenia" właśnie dlatego tak uwielbiał je Ludwik XIV, znany ze swych miłosnych podbojów - miał on kilkanaście kochanek, oraz liczne potomstwo. Później, naturalnie, właściwości poziomek przejęły truskawki, które miały nie tylko kuszący czerwony kolor, lecz też kształt serca - dzięki temu były symbolem Venus, czyli greckiej bogini miłości. We Francji istniała tradycja przyrządzania zupy truskawkowej dla nowożeńców - przysmak ten miał pobudzić ich libido i zachęcić do igraszek. Do dziś niektórzy uważają, że jeśli ktoś przepołowi truskawkę i podzieli się nią ze swym wybrankiem lub wybranką, wkrótce te dwie osoby połączy gorące uczucie.

Wyjątkowe właściwości truskawek

Truskawki mają jednak nie tylko właściwości afrodyzjaków, są również cennym źródłem witamin i minerałów. Zawierają więcej witaminy C niż cytrusy, ponadto witaminę A, B1, B2 i PP; wapń, fosfor, żelazo, magnez i mangan. Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm. Dla osób, które chcą zadbać o zęby zalecana jest następująca kuracja: należy rozetrzeć truskawkę na dziąsłach i zębach, i pozostawić ją na kilkanaście minut.

Owoce te korzystne są dla osób na diecie - poprawiają przemianę materii, a pektyny w nich zawarte oczyszczają jelita. Wspomagają spalanie tłuszczów za sprawą bromeliny, enzymu który rozkłada białka. Jedzenie truskawek szczególnie zaleca się kobietom, ze względu na wysoką zawartość żelaza - chronią więc one przed anemią, wzmacniają organizm. Pomocne są przy chorobach reumatycznych i artretycznych,a także przy schorzeniach wątroby i nerek. Są też źródłem kwasu elegonowego, który chroni przed nowotworami.Truskawki mają również wpływ na naszą urodę, działają odżywczo, bakteriobójczo i ściągająco. Idealnie nadają się do maseczek domowej roboty, stosowanych do skóry zniszczonej i przesuszonej.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Nie tylko w dżemach

czerwcu na naszych stołach królują uwielbiane przez wszystkich truskawki, z których warto przygotować mnóstwo owocowych zapasów. Pamiętajmy, by nie odkładać robienia przetworów na ostatnią chwilę - w pierwszych dwóch tygodniach czerwca truskawki są dojrzałe, jędrne i soczyste, słowem - idealnie nadają się na dżemy, nalewki, konfitury oraz galaretki. Aby mieć pewność, że wyjdą naprawdę doskonałe, skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników. Sukces gwarantowany!

 

1. Dżem z kawałkami truskawek

Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Dżem truskawka-rabarbar-cynamon

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Czekodżem z truskawek

Fot. McDusia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Dżem truskawka-róża

Fot. Kuchniakolorublond na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu

Fot. Kramsmakowitosci na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Kompot z truskawek

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Ekspresowy dżem bez cukru

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Nalewka truskawkowa

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Dżem truskawkowy cytrynową nutą

Fot. KatarzynaM na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Sok z truskawek

Fot. HabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
37
Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 24319

30 min
36

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0