Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczny, zdrowy i błyskawiczny w przygotowaniu dżem truskawkowy o mniejszej kaloryczności, dzięki zastosowaniu zdrowego słodzika w postaci ksylitolu.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17229
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 418
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 70
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 152
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 172
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17229
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 418
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 70
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 152
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 172
Składniki
Umyte truskawki pozbawiamy szypułek, kroimy na ćwiartki, dodajemy do nich ksylitol i sok wyciśnięty z 1 cytryny, mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby owoce puściły sok* * jeśli chcemy przyspieszyć ten proces możemy delikatnie rozgnieść truskawki np. tłuczkiem do ziemniaków
Po tym czasie zawartość garnka zagotowujemy, ściągamy pojawiający się szum i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy pektynę i dokładnie mieszając gotujemy wszystko kolejne 2 minuty.
Gorący dżem przelewamy do słoiczków, dokładnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Życzę smacznego! :)