Do góry

Przetwory Przepis na:

Czekodżem z truskawek

Czekodżem z truskawek

Autor: McDusia

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 361

Dodano: 29.05.2016

Odsłon: 2941

Truskawkowo - czekoladowy smak lata zaklęty w słoiczku.

Składniki

  • Truskawki - 4 kg
  • Cukier - 2 kg
  • Kakao gorzkie - 1 paczka ( można dodać mniej wedle uznania )
  • Czekolada gorzka - 4 sztuki
  • Żelfix 2:1 - 4 lub 3 sztuki w zależności jaką chcemy konsystencję dżemu
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Truskawki szypułkujemy, myjemy potem wkładamy do garnka w którym będziemy gotować dżem. Zasypujemy cukrem i zostawiamy na noc.

  2. Drugiego dnia gotujemy truskawki wraz z sokiem i miksujemy blenderem na gładką masę, wsypujemy żelfixy, kakao i starte czekolady jeszcze chwilę gotując na średnim gazie i energicznie mieszamy.

  3. Gotowy czekodżem wlewamy do słoiczków. Ja jeszcze dodatkowo pasteryzuję w piekarniku w 100 stopniach ok 20 min. Potem wyłączam piekarnik a słoiczki siedzą do wystygnięcia. Można pasteryzować także tradycyjnie.

  4. Tak samo można zrobić śliwki, jednak moim zdaniem połączenie truskawki i czekolady jest bardzo smaczne. Taki dżem używam nie tylko tradycyjnie do naleśników czy na grzanki ale także przekładam nim torty.


    Polecam gdyż sezon na te fantastyczne owoce właśnie się rozpoczyna.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

McDusia 10 czerwca 2016 Przepraszam za "literówkę" i pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

McDusia 10 czerwca 2016 Kakao daję całą paczkę 100 g. Można najpierw dać trochę mniej niż paczka i spróbować czy taka opcja smakuje. Każdy ma różny smak i gust. Pozdraiwam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smaker 08 czerwca 2016 Wielkie dzięki za ten przepis! Tak bardzo nam się spodobał, że umieściliśmy go w naszym zestawieniu z najciekawszymi pomysłami na truskawki https://smaker.pl/newsy-co-zrobic-z-truskawek,1899147,a,.html :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń