Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Truskawkowo - czekoladowy smak lata zaklęty w słoiczku.
Mięso z piersi kurczaka, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealn...
Odsłon: 79
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w...
Odsłon: 41
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9915
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 77
Przepyszne kanapeczki we włoskim stylu. Świetne na rodzinne uroczystości na ś...
Odsłon: 38
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 137
Mięso z piersi kurczaka, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealn...
Odsłon: 79
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w...
Odsłon: 41
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9915
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 77
Przepyszne kanapeczki we włoskim stylu. Świetne na rodzinne uroczystości na ś...
Odsłon: 38
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 137
Składniki
Truskawki szypułkujemy, myjemy potem wkładamy do garnka w którym będziemy gotować dżem. Zasypujemy cukrem i zostawiamy na noc.
Drugiego dnia gotujemy truskawki wraz z sokiem i miksujemy blenderem na gładką masę, wsypujemy żelfixy, kakao i starte czekolady jeszcze chwilę gotując na średnim gazie i energicznie mieszamy.
Gotowy czekodżem wlewamy do słoiczków. Ja jeszcze dodatkowo pasteryzuję w piekarniku w 100 stopniach ok 20 min. Potem wyłączam piekarnik a słoiczki siedzą do wystygnięcia. Można pasteryzować także tradycyjnie.
Tak samo można zrobić śliwki, jednak moim zdaniem połączenie truskawki i czekolady jest bardzo smaczne. Taki dżem używam nie tylko tradycyjnie do naleśników czy na grzanki ale także przekładam nim torty. Polecam gdyż sezon na te fantastyczne owoce właśnie się rozpoczyna.