Do góry

Napoje Przepis na:

Nalewka truskawkowa (stara receptura).

Nalewka truskawkowa (stara receptura).

Autor:

Przepisów i artykułów: 1008 Ocena: 9856

Dodano:

Odsłon: 5863

Jest to przepis naszych pradziadów, na idealną nalewkę z truskawek.

Składniki

  • truskawki 2 kg
  • cukier 0,5 kg
  • woda 250 ml (1 szklanka)
  • kwasek cytrynowy 1 łyżeczka
  • wódka 0,5 l
  • spirytus 0,5 l
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Dwa kilogramy bardzo dojrzałych truskawek przebrać i szybko umyć na sicie pod bieżącą wodą. Włożyć do gąsiorka. Wlać pół litra spirytusu i pół litra wódki razem wymieszanych. Pozostawić w słonecznym miejscu na 24 godziny. Po dłuższym trzymaniu małe pesteczki na owocach wytworzą goryczkę. Po 24 godzinach nalew zlewamy. Owoce wycisnąć i przefiltrować przez bibułę filtracyjną.

  2. Przygotować syrop z pół kilograma cukru i szklanki wody. Zagotować, wyszumować. Nalewkę delikatnie wlać do gorącego syropu, ciągle mieszając. Dodać łyżeczkę kwasku cytrynowego, aby nalewka zachowała ładny kolor. Dobrze wymieszać. Schłodzić w zimnej wodzie lub lodzie. Rozlać do butelek. Dobrze zakorkować. Można zalać parafiną. Odstawić w ciemne miejsce na miesiąc.

    Czas przygotowania: 1 miesiąc

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń