Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to przepis naszych pradziadów, na idealną nalewkę z truskawek.
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10035
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9071
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6426
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10035
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9071
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6426
Składniki
Dwa kilogramy bardzo dojrzałych truskawek przebrać i szybko umyć na sicie pod bieżącą wodą. Włożyć do gąsiorka. Wlać pół litra spirytusu i pół litra wódki razem wymieszanych. Pozostawić w słonecznym miejscu na 24 godziny. Po dłuższym trzymaniu małe pesteczki na owocach wytworzą goryczkę. Po 24 godzinach nalew zlewamy. Owoce wycisnąć i przefiltrować przez bibułę filtracyjną.
Przygotować syrop z pół kilograma cukru i szklanki wody. Zagotować, wyszumować. Nalewkę delikatnie wlać do gorącego syropu, ciągle mieszając. Dodać łyżeczkę kwasku cytrynowego, aby nalewka zachowała ładny kolor. Dobrze wymieszać. Schłodzić w zimnej wodzie lub lodzie. Rozlać do butelek. Dobrze zakorkować. Można zalać parafiną. Odstawić w ciemne miejsce na miesiąc. Czas przygotowania: 1 miesiąc