Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem truskawka - rabarbar - cynamon

Dżem truskawka - rabarbar - cynamon

Autor:

Przepisów i artykułów: 461 Ocena: 9203

Dodano:

Odsłon: 6550

Dżem truskawkowo-rabarbarowy z cynamonem

Składniki

  • 1 kg rabarbaru
  • 2 kg truskawek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 1/3 szklanki wody
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na 1 cm kawałki. Umyte i obrane truskawki, jeżeli są średniej wielkości pozostawiamy w całości, większe kroimy na połowę. Wrzucamy wszystko do garnka z grubym dnem (garnek z grubym dnem powoduje, że mamy mniejsze prawdopodobieństwo przypalenia czegokolwiek), dodajemy wody, podgrzewamy aż rabarbar i truskawki puszczą sok, dodajemy cukier i cynamon. Smażymy do konsystencji w miarę nie za gęstej, bo po ostudzeniu, wszystko stężeje.
    Do wyparzonych słoików wlewamy gorący dżem, zakręcamy wyparzonymi zakrętkami, odwracamy do góry dnem. Gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń