Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z sosem pieczarkowym

Makaron z sosem pieczarkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 189 Ocena: 2053

Dodano:

Odsłon: 893

Makaron z sosem pieczarkowym to ekspresowe i proste danie obiadowe uwielbiane przez wszystkich członków mojej rodziny, to smaczna alternatywa dla dań obiadowych z mięsem, idealny pomysł dla jaroszy. Sos pieczarkowy może być dodatkiem do placków ziemniaczanych, gołąbków czy mięs.

Składniki

  • 300 g makaronu
  • 400 g pieczarek
  • 2 małe cebule
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g śmietany 18%
  • 1,5 szklanki bulionu ( może być z kostki )
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • czarny pieprz
  • sól
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Makaron z sosem pieczarkowym

Przygotowanie

  1. Obraną cebulę dość drobno siekamy. Oczyszczone pieczarki kroimy w półplasterki. Na dużą patelnie z rozpuszczonym masłem i olejem wrzucamy posiekaną cebulkę i delikatnie ją rumienimy od czasu do czasu mieszając, następnie dodajemy pokrojone pieczarki i wszystko smażymy około 5 minut, całość doprawiamy czarnym pieprzem. Następnie do pieczarek i cebuli wlewamy gorący bulion i wszystko zagotowujemy.

  2. Do miseczki przekładamy śmietanę, dodajemy mąkę i całość dokładnie mieszamy, następnie wlewamy 2 chochelki wywaru z pieczarek i wszystko razem łączymy. Do gotującego się bulionu wlewamy zawiesinę ze śmietany i mąki całość dokładnie ze sobą łączymy ciągle mieszając. Sos gotujemy jeszcze około 5 minut, na małym płomieniu, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku odrobiną soli i czarnym pieprzem.

  3. Makaron gotujemy w lekko osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu, po czym odcedzamy. Tak przygotowany sos podajemy z ugotowanym makaronem i posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń