Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podstawowy biszkopt orzechowy jako baza do tortów i ciast przekładanych kremami lub galaretkami. Ciasto łatwe do upieczenia, bardzo wilgotne, dobrze się kroi i smakuje doskonale. Jeśli postoi w lodówce zawinięte w folię 2-3 godziny nabiera takiej wilgoci, że nie trzeba go nasączać.
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 35
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 92
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 35
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 92
Składniki
Tortownica o średnicy 20 cm. Składniki do ciasta w temperaturze pokojowej. Suche składniki (mąkę, orzechy mielone i proszek do pieczenia) wsypujemy do miski i mieszamy. Odstawiamy na bok. Do misy miksera wbijamy całe jaja, dajemy szczyptę soli i cukier waniliowy. Zaczynamy ubijać. W trakcie ubijania wsypujemy stopniowo cukier. Masę ubijamy 3-4 minuty, aż zbieleje i napuszy się. Teraz dodajemy mleko i olej. Krótko mieszamy do połączenia składników. Na koniec wsypujemy suche składniki i również mieszamy tylko do połączenia składników.
Gotowe ciasto przelewamy do formy o średnicy 20 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy biszkopt 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 °C ( góra-dół bez termoobiegu). Upieczony biszkopt studzimy do temperatury pokojowej, wyjmujemy z formy i przekrawamy na trzy równe blaty. Przykrywamy folią i odkładamy do lodówki.
Do biszkoptu możemy dodać różne orzechy. Oprócz wymienionych w składnikach mogą to być orzechy arachidowe lub mielone migdały.