Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podobno styczeń to najlepszy miesiąc, aby ograniczyć ilość mięsa w diecie :) Polecam zatem pyszny i szybki przepis na tofu - idealny na przykład jako lunch do pracy.
Przygotowanie całego tego dania zajmie Ci tyle czasu, ile ugotowanie ryżu. Dlatego zacznij właśnie od tego. Do małego garnka z grubym dnem i pasującą pokrywką wlej odrobinę oleju, rozgrzej i wsyp ryż odmierzony szklanką (około pół szklanki). Podsmaż przez chwilę, zalej taką samą ilością gorącej wody, wsyp szczyptę soli i zapomnij o ryżu na jakieś 12 minut. Po tym czasie ryż wchłonie całą wodę. Zostaw go na kolejne 15 minut pod przykryciem, aby "doszedł".
Usmaż tofu według najlepszej i niezawodnej techniki Marty Dymek https://www.jadlonomia.com/przepisy/tofu-zmieniajace-zycie/
Tofu odciśnij w ręczniku papierowym i pokrój w niedużą kostkę. Obtocz w mące ziemniaczanej, usmaż w głębokim oleju i odłóż na talerz.
Cebulę obierz i pokrój w pół-plasterki, czosnek oraz imbir (po obraniu) zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub posiekaj. Zlej z patelni "brudny" olej po smażeniu tofu. Wlej łyżkę świeżego oleju. Usmaż cebulę z czosnkiem i imbirem oraz przyprawami: 5 smaków i ostrą papryką. Wystarczy 5-7 minut, aż cebula zmięknie. Odłóż na osobny talerz.
Czas na karmel. Wytrzyj patelnię papierowym ręcznikiem. Wlej na nią 3 łyżki wody, wsyp 3 łyżki cukru. Zamieszaj raz, potrząsając patelnią. Nie ruszaj, ale obserwuj. Karmel będzie gotowy, gdy zrobi się złoty i wyraźnie zgęstnieje. Wtedy wlej 1 łyżkę sosu sojowego. Ostrożnie! Będzie pryskać.
Do gotowego karmelu włóż tofu. Poruszaj patelnią tak długo, aż wszystkie kawałki tofu będą już obtoczone sosem.
Czas na jedzenie! Lub spakowanie do pudełka jako lunch do pracy. Na warstwę ryżu wyłóż cebulę, a na cebulę połóż tofu w karmelu. Z podanej ilości składników przygotujesz 2 solidne porcje.
Gwarantuję 50 g ryżu i pół kostki tofu to naprawdę sycący posiłek :)
Lżejsza, wegetariańska wersja bigosu - z wędzonym tofu, sliwką i przyprawą 5...
Odsłon: 5858
Tarta na kruchym, żytnim cieście z pysznymi dodatkami. Sprawdzi się na konkre...
Odsłon: 535
Delikatne pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym
Odsłon: 3103
pulpety w sosie pomidorowym z ryżem zawsze dobre
Odsłon: 26
Jeśli w twoim domu do tej pory nie gościł bigos z młodej kapusty, warto jak n...
Odsłon: 55
Tarta na kruchym, żytnim cieście z pysznymi dodatkami. Sprawdzi się na konkre...
Odsłon: 535
Delikatne pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym
Odsłon: 3103
pulpety w sosie pomidorowym z ryżem zawsze dobre
Odsłon: 26
Jeśli w twoim domu do tej pory nie gościł bigos z młodej kapusty, warto jak n...
Odsłon: 55
Składniki
Przygotowanie całego tego dania zajmie Ci tyle czasu, ile ugotowanie ryżu. Dlatego zacznij właśnie od tego. Do małego garnka z grubym dnem i pasującą pokrywką wlej odrobinę oleju, rozgrzej i wsyp ryż odmierzony szklanką (około pół szklanki). Podsmaż przez chwilę, zalej taką samą ilością gorącej wody, wsyp szczyptę soli i zapomnij o ryżu na jakieś 12 minut. Po tym czasie ryż wchłonie całą wodę. Zostaw go na kolejne 15 minut pod przykryciem, aby "doszedł".
Usmaż tofu według najlepszej i niezawodnej techniki Marty Dymek https://www.jadlonomia.com/przepisy/tofu-zmieniajace-zycie/ Tofu odciśnij w ręczniku papierowym i pokrój w niedużą kostkę. Obtocz w mące ziemniaczanej, usmaż w głębokim oleju i odłóż na talerz.
Cebulę obierz i pokrój w pół-plasterki, czosnek oraz imbir (po obraniu) zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub posiekaj. Zlej z patelni "brudny" olej po smażeniu tofu. Wlej łyżkę świeżego oleju. Usmaż cebulę z czosnkiem i imbirem oraz przyprawami: 5 smaków i ostrą papryką. Wystarczy 5-7 minut, aż cebula zmięknie. Odłóż na osobny talerz.
Czas na karmel. Wytrzyj patelnię papierowym ręcznikiem. Wlej na nią 3 łyżki wody, wsyp 3 łyżki cukru. Zamieszaj raz, potrząsając patelnią. Nie ruszaj, ale obserwuj. Karmel będzie gotowy, gdy zrobi się złoty i wyraźnie zgęstnieje. Wtedy wlej 1 łyżkę sosu sojowego. Ostrożnie! Będzie pryskać. Do gotowego karmelu włóż tofu. Poruszaj patelnią tak długo, aż wszystkie kawałki tofu będą już obtoczone sosem.
Czas na jedzenie! Lub spakowanie do pudełka jako lunch do pracy. Na warstwę ryżu wyłóż cebulę, a na cebulę połóż tofu w karmelu. Z podanej ilości składników przygotujesz 2 solidne porcje. Gwarantuję 50 g ryżu i pół kostki tofu to naprawdę sycący posiłek :)
Przepisy Dania główne
Dania główne
Pulpety w sosie pomidorowym
Dania główne
Bigos z młodej kapusty
Dania główne
Ryż z koktajlem truskawkowym
Dania główne
Krokiety w waflu
Pulpety w sosie pomidorowym
pulpety w sosie pomidorowym z ryżem zawsze dobre
Odsłon: 26
Bigos z młodej kapusty
Jeśli w twoim domu do tej pory nie gościł bigos z młodej kapusty, warto jak n...
Odsłon: 55