Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podobno styczeń to najlepszy miesiąc, aby ograniczyć ilość mięsa w diecie :) Polecam zatem pyszny i szybki przepis na tofu - idealny na przykład jako lunch do pracy.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1206
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 101
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 38
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1029
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1206
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 101
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 38
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1029
Składniki
Przygotowanie całego tego dania zajmie Ci tyle czasu, ile ugotowanie ryżu. Dlatego zacznij właśnie od tego. Do małego garnka z grubym dnem i pasującą pokrywką wlej odrobinę oleju, rozgrzej i wsyp ryż odmierzony szklanką (około pół szklanki). Podsmaż przez chwilę, zalej taką samą ilością gorącej wody, wsyp szczyptę soli i zapomnij o ryżu na jakieś 12 minut. Po tym czasie ryż wchłonie całą wodę. Zostaw go na kolejne 15 minut pod przykryciem, aby "doszedł".
Usmaż tofu według najlepszej i niezawodnej techniki Marty Dymek https://www.jadlonomia.com/przepisy/tofu-zmieniajace-zycie/ Tofu odciśnij w ręczniku papierowym i pokrój w niedużą kostkę. Obtocz w mące ziemniaczanej, usmaż w głębokim oleju i odłóż na talerz.
Cebulę obierz i pokrój w pół-plasterki, czosnek oraz imbir (po obraniu) zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub posiekaj. Zlej z patelni "brudny" olej po smażeniu tofu. Wlej łyżkę świeżego oleju. Usmaż cebulę z czosnkiem i imbirem oraz przyprawami: 5 smaków i ostrą papryką. Wystarczy 5-7 minut, aż cebula zmięknie. Odłóż na osobny talerz.
Czas na karmel. Wytrzyj patelnię papierowym ręcznikiem. Wlej na nią 3 łyżki wody, wsyp 3 łyżki cukru. Zamieszaj raz, potrząsając patelnią. Nie ruszaj, ale obserwuj. Karmel będzie gotowy, gdy zrobi się złoty i wyraźnie zgęstnieje. Wtedy wlej 1 łyżkę sosu sojowego. Ostrożnie! Będzie pryskać. Do gotowego karmelu włóż tofu. Poruszaj patelnią tak długo, aż wszystkie kawałki tofu będą już obtoczone sosem.
Czas na jedzenie! Lub spakowanie do pudełka jako lunch do pracy. Na warstwę ryżu wyłóż cebulę, a na cebulę połóż tofu w karmelu. Z podanej ilości składników przygotujesz 2 solidne porcje. Gwarantuję 50 g ryżu i pół kostki tofu to naprawdę sycący posiłek :)