Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy uwielbiają klasyczne placki ziemniaczane, lecz nie wszyscy mogą je jeść. Co zrobić, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu podczas smażenia? Wystarczy dodać jeden tajemniczy składnik. Do masy ziemniaczanej dolej 1 łyżkę octu, dzięki czemu przystawka będzie bardziej chrupiąca, a placki nie będą tak chłonęły oleju z patelni. Ocet możesz zastąpić wódką lub spirytusem. Bez obaw! Alkohol podczas obórki termicznej wyparuje, a efekt zostanie osiągnięty. Placki ziemniaczane podawaj samodzielnie, z cukrem, kwaśną śmietaną, gulaszem węgierskim lub sosem grzybowym. W każdej wersji będą równie smakowite.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12967
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1472
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14258
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5898
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12967
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1472
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14258
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5898
Składniki
Obierz ziemniaki, zetrzyj je na tarce jarzynowej z grubymi oczkami (jeśli wolisz miększe placki, użyj małych oczek) i umieść na gęstym sicie. Obierz cebulę i także zetrzyj na tarce jarzynowej (małe oczka). Wyciśnij dłońmi masę ziemniaczaną z nadmiaru płynu i umieść starte kartofle w misce, dodaj cebulę, ocet, wbij jajko i dosyp mąkę. Dopraw solą i pieprzem, po czym wymieszaj dokładnie łyżką.
Na patelni rozgrzej tłuszcz, wykładaj łyżką porcję placków, rozsmarowuj i smaż na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone placki ziemniaczane wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, poczekaj, aż tłuszcz się wchłonie, po czym podawaj. Możesz wykorzystać ulubione dodatki lub jeść placki samodzielnie.