Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy uwielbiają klasyczne placki ziemniaczane, lecz nie wszyscy mogą je jeść. Co zrobić, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu podczas smażenia? Wystarczy dodać jeden tajemniczy składnik. Do masy ziemniaczanej dolej 1 łyżkę octu, dzięki czemu przystawka będzie bardziej chrupiąca, a placki nie będą tak chłonęły oleju z patelni. Ocet możesz zastąpić wódką lub spirytusem. Bez obaw! Alkohol podczas obórki termicznej wyparuje, a efekt zostanie osiągnięty. Placki ziemniaczane podawaj samodzielnie, z cukrem, kwaśną śmietaną, gulaszem węgierskim lub sosem grzybowym. W każdej wersji będą równie smakowite.
Zakwas buraczany zrobić w domu jest bardzo łatwo. zachęcamy do tego nie tylk...
Odsłon: 2868
Taki chleb upiecze każdy nawet bez umiejętności pieczenia. Szybki czas przygo...
Odsłon: 62
Znudziły Ci się tradycyjne faworki, zrób coś innego. Różyczki, które mogą być...
Odsłon: 58
Pyszny i błyskawiczny obiad na słodko - kakaowy makaron z bananem, śliwką i o...
Odsłon: 61
Lekkie, pieczone kotleciki z kurczaka i warzyw - marchewki i cukinii. Małokal...
Odsłon: 425
Taki chleb upiecze każdy nawet bez umiejętności pieczenia. Szybki czas przygo...
Odsłon: 62
Znudziły Ci się tradycyjne faworki, zrób coś innego. Różyczki, które mogą być...
Odsłon: 58
Pyszny i błyskawiczny obiad na słodko - kakaowy makaron z bananem, śliwką i o...
Odsłon: 61
Lekkie, pieczone kotleciki z kurczaka i warzyw - marchewki i cukinii. Małokal...
Odsłon: 425
Składniki
Obierz ziemniaki, zetrzyj je na tarce jarzynowej z grubymi oczkami (jeśli wolisz miększe placki, użyj małych oczek) i umieść na gęstym sicie. Obierz cebulę i także zetrzyj na tarce jarzynowej (małe oczka). Wyciśnij dłońmi masę ziemniaczaną z nadmiaru płynu i umieść starte kartofle w misce, dodaj cebulę, ocet, wbij jajko i dosyp mąkę. Dopraw solą i pieprzem, po czym wymieszaj dokładnie łyżką.
Na patelni rozgrzej tłuszcz, wykładaj łyżką porcję placków, rozsmarowuj i smaż na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone placki ziemniaczane wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, poczekaj, aż tłuszcz się wchłonie, po czym podawaj. Możesz wykorzystać ulubione dodatki lub jeść placki samodzielnie.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Karkówka z cebulą z piekarnika
Dania główne
Alu kofta – indyjski sposób na kalafiora i ziemniaki
Dania główne
Sznycel wiedeński
Dania główne
Rosół z kaczki
Karkówka z cebulą z piekarnika
Pieczona karkówka jest świetnym pomysłem na obiad na każdą okazję. Natomiast...
Odsłon: 1112
Alu kofta – indyjski sposób na kalafiora i ziemniaki
Niedawno pokazywałam indyjskie samosy, a dziś przedstawiam alu kofta, czyli k...
Odsłon: 39