Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy uwielbiają klasyczne placki ziemniaczane, lecz nie wszyscy mogą je jeść. Co zrobić, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu podczas smażenia? Wystarczy dodać jeden tajemniczy składnik. Do masy ziemniaczanej dolej 1 łyżkę octu, dzięki czemu przystawka będzie bardziej chrupiąca, a placki nie będą tak chłonęły oleju z patelni. Ocet możesz zastąpić wódką lub spirytusem. Bez obaw! Alkohol podczas obórki termicznej wyparuje, a efekt zostanie osiągnięty. Placki ziemniaczane podawaj samodzielnie, z cukrem, kwaśną śmietaną, gulaszem węgierskim lub sosem grzybowym. W każdej wersji będą równie smakowite.
Popękane ciasteczka cytrynowe rodem z Włoch. Mocno maślane i kruche. Do tego...
Odsłon: 132
Papryka faszerowana kaszą to połączenie smaku i pożywności. Soczyste papryki...
Odsłon: 1241
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 75
Popękane ciasteczka cytrynowe rodem z Włoch. Mocno maślane i kruche. Do tego...
Odsłon: 132
Papryka faszerowana kaszą to połączenie smaku i pożywności. Soczyste papryki...
Odsłon: 1241
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 75
Składniki
Obierz ziemniaki, zetrzyj je na tarce jarzynowej z grubymi oczkami (jeśli wolisz miększe placki, użyj małych oczek) i umieść na gęstym sicie. Obierz cebulę i także zetrzyj na tarce jarzynowej (małe oczka). Wyciśnij dłońmi masę ziemniaczaną z nadmiaru płynu i umieść starte kartofle w misce, dodaj cebulę, ocet, wbij jajko i dosyp mąkę. Dopraw solą i pieprzem, po czym wymieszaj dokładnie łyżką.
Na patelni rozgrzej tłuszcz, wykładaj łyżką porcję placków, rozsmarowuj i smaż na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone placki ziemniaczane wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, poczekaj, aż tłuszcz się wchłonie, po czym podawaj. Możesz wykorzystać ulubione dodatki lub jeść placki samodzielnie.