Siedem przepisów pachnących lawendą

Lawenda kojarzy się z pięknym zapachem i kwiatami o niezwykłym kolorze. Większość z nas chętniej widzi lawendę w wazonie niż na talerzu. Ale czy słusznie?

Fot. 123RF/Picsel

Krzaczki lawendy nie tylko cieszą oko każdego ogrodnika, ale również mają niezwykłe właściwości lecznicze, które medycyna ludowa stosowała od wieków. Te pięknie wyglądające kwiaty, możemy wykorzystać jako aromatyczną przyprawę oraz środek, przeciwdziałający wielu schorzeniom.

Jej sekretem są wyjątkowo silne olejki eteryczne, które odpowiednio użyte, mogą być bardzo cennym elementem naszej domowej apteczki. Składają się na nie rzadko występujące w przyrodzie substancje, które w zaskakujący sposób wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Ponadto, w lawendzie znajdziemy dużą ilość bakteriobójczych garbników, kwasów organicznych oraz soli mineralnych.

Lawenda na stres, problemy trawienne i bezsenność

Przede wszystkim, lawendę powinny docenić osoby zmagające się z różnego rodzaju problemami trawiennymi. Substancje w niej zawarte, doskonale łagodzą tego typu przypadłości oraz regulują nasz metabolizm. Napar z lawendy rewelacyjnie sprawdzi się, jako remedium na kolki, wzdęcia, zaparcia oraz niestrawność. Pozwoli też uporać się z mdłościami oraz skurczami spowodowanymi stresem.

Jeśli odczuwasz podenerwowanie, powinieneś z kolei sięgnąć po olejek lawendowy. Zawarte w nim olejki eteryczne wzmocnią oraz zregenerują układ nerwowy. Woń tej rośliny pomaga złagodzić rozdrażnienie oraz niepokój. Stosowanie takiego olejku zaleca się przede wszystkim paniom w okresie przekwitania, a także w przypadku występowania tzw. zespołu napięcia przedmiesiączkowego.
Jeśli borykasz się z bezsennością, doskonałym rozwiązaniem twoich problemów może być właśnie lawenda. Ponieważ olejek z tej rośliny ma działanie uspokajające i wyciszające, jest jednym z najlepszych środków, ułatwiających zasypiania. Co ciekawe, stosuje się go również przy leczeniu depresji oraz nerwic. Roślinę tę warto wykorzystywać również w przypadku leczenia problemów skórnych. Jeśli zmagasz się z trądzikiem, łuszczycą, egzemą lub owrzodzeniami, pomóc może ci właśnie lawenda. Ma ona właściwości regenerujące, dlatego doskonale wspomaga proces gojenia się ran oraz przeciwdziała tworzeniu się brzydkich blizn. Nic więc dziwnego, że roślina ta znalazła szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Wyciąg z niej znajdziemy między innymi w profesjonalnych kremach, tonikach oraz balsamach.

Lawenda może szczególnie przydać nam się w okresie letnim, kiedy to łatwo o oparzenia słoneczne. Dzięki okładom z olejku lawendowego, poczujemy natychmiastową ulgę oraz zapobiegniemy powstawaniu bąbli. Olejek z tej rośliny jest również doskonałym sposobem na złagodzenie bólu i obrzęków po ukąszeniach owadów.

Lawenda w kuchni

Te pięknie wyglądające i pachnące kwiaty mają bardzo szerokie zastosowanie w kulinariach. Doskonale sprawdzą się w roli aromatycznego dodatku do deserów, mięs lub dressingów sałatkowych. Nasi użytkownicy doskonale opanowali sztukę przyprawiania lawendą i bardzo często dzielą się z nami przepisami z jej wykorzystaniem. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Konfitura morelowa z lawendą

Fot. Kramsmakowitości na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Nalewka jagodowa z lawendą

Fot. JagodzianaCoffe na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Mieszanka ziół prowansalskich

Fot. Rosse na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Lody jeżynowe z lawendą

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Lawendowy sos do sałatek

Fot. Andalamatiner na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Ciasteczka lawendowe

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Udka kurczaka z lawendą

Fot. Orionka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pobierz aplikację smaker

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
10
Dania główne Żeberka w sosie

Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...

Odsłon: 90

30 min
2

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

3
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

1
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

2
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

1