Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka to bezsprzecznie królowa jesiennych deserów. Ale czy można się nią...
Odsłon: 27315
Polecam, pychota.
Odsłon: 232
Włoski przepis a smaki bardzo podobne.
Odsłon: 49
Szarlotka to bezsprzecznie królowa jesiennych deserów. Ale czy można się nią...
Odsłon: 27315
Polecam, pychota.
Odsłon: 232
Włoski przepis a smaki bardzo podobne.
Odsłon: 49
Składniki
Jeżyny zagotowujemy z 3 łyżkami cukru i lawendą. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu.
Jajka ubijamy z resztą cukru. Dodajemy mleko i zagotowujemy, cały czas mieszając. Jak krem nieco zgęstnieje zdejmujemy z ognia i studzimy. Do ostudzonego kremu dodajemy śmietankę i mieszamy. Dodajemy również sos jeżynowy i ponownie mieszamy.
Przekładamy lody do pojemnika z pokrywką i wkładamy do zamrażalki na co najmniej 4 godziny. Co godzinę mieszamy lody balonową trzepaczką, aby się równo zmroziły.