Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Konfitura z prawdziwym, śródziemnomorskim charakterem. Połączenie moreli i lawendy przywodzi na myśl słoneczne lato...
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3517
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34196
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1426
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113630
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3517
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34196
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1426
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113630
Składniki
Umyte morele pozbawiamy pestek. Można to zrobić w łatwy sposób rozrywając morelę palcami. Umyte i wypestkowane morele zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin.
Owoce, które puściły sok, mieszamy z resztką cukru i wstawiamy na ogień. Podczas gotowania szumujemy i mieszamy. Gotujemy do momentu, aż morele się rozpadną. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Następnego dnia morele wstawiamy na mały ogień, mieszamy i bierzemy się za lawendę. Na kawałku gazy układamy oderwane od łodyżek kwiaty, gazę zawijamy i związujemy nitką tak, żeby kwiaty nie wypadły. Wrzucamy do konfitury i gotujemy przez około 20 minut.
Po tym czasie wyjmujemy z konfitury zawiniątko z kwiatami lawendy. Konfiturę przekładamy do słoików i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Gotowe, smacznego :)