Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Konfitura z prawdziwym, śródziemnomorskim charakterem. Połączenie moreli i lawendy przywodzi na myśl słoneczne lato...
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 80
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17802
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 433
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5313
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2802
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 80
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17802
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 433
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5313
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2802
Składniki
Umyte morele pozbawiamy pestek. Można to zrobić w łatwy sposób rozrywając morelę palcami. Umyte i wypestkowane morele zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin.
Owoce, które puściły sok, mieszamy z resztką cukru i wstawiamy na ogień. Podczas gotowania szumujemy i mieszamy. Gotujemy do momentu, aż morele się rozpadną. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Następnego dnia morele wstawiamy na mały ogień, mieszamy i bierzemy się za lawendę. Na kawałku gazy układamy oderwane od łodyżek kwiaty, gazę zawijamy i związujemy nitką tak, żeby kwiaty nie wypadły. Wrzucamy do konfitury i gotujemy przez około 20 minut.
Po tym czasie wyjmujemy z konfitury zawiniątko z kwiatami lawendy. Konfiturę przekładamy do słoików i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Gotowe, smacznego :)