Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos pomidorowy to niezastąpiony dodatek do makaronów, mięsnych klopsików czy risotto. Z taką bazą można w ciągu kilkunastu minut wyczarować pyszny obiad. Masz zawsze w kuchennej szafce puszkę pomidorów w zalewie albo butelkę passaty? Nie umywają się do prostego, domowego przetworu, jakim jest sos z pieczonych pomidorów. Przygotuj go w pełnię lata i zamknij w słoikach na zimowy czas.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6892
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5075
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2001
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6892
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5075
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2001
Składniki
Umyj pomidory i pokrój na ćwiartki. Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozetrzyj bazylię i oregano na proszek (w moździerzu lub w palcach). Skrop pomidory oliwą z oliwek. Oprósz ziołami i niewielką ilością soli.
Na blasze obok pomidorów ułóż całą główkę czosnku. Wstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz przez 10-12 minut.
Przestudź chwilę pomidory i przełóż do miski. Obierz ząbki czosnku z łupin i dołóż do pomidorów. Całość zblenduj krótko (tak, by sos nie był zupełnie gładki, lecz zawierał kawałki warzyw) i dopraw do smaku pieprzem. Przełóż do wyparzonych słoików.
Ustaw słoiki w dużym garnku wyłożonym ściereczką – tak, by nie stykały się ze sobą. Zalej do ¾ wysokości wodą i zagotuj ją. Gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu. Następnie odstaw słoiki do góry dnem do wystudzenia. Przenieś w chłodne, ocienione miejsce.