Ewa_Gotuje

Za co powinniśmy cenić wiśnie?

Mają cierpki smak i mocno czerwony kolor. Znakomicie kontrastują ze słodkimi ciastami i deserami, ale pasują również do dań mięsnych. Są niezwykle bogate w witaminy i minerały, a ich właściwości ceniono już w medycynie ludowej. O jakich owocach mowa? O naszych polskich wiśniach!

Fot. 123RF/Picsel

Sezon na wiśnie trwa zaledwie miesiąc i wypada właśnie teraz - w lipcu. Jeśli macie przydomowe ogródki, a w nich drzewa wiśniowe, to wiedzcie, że jesteście szczęściarzami, ponieważ te małe, niepozorne owoce kryją w sobie mnóstwo cennych składników, które zbawiennie wpływają na nasz organizm.

Wiśnie swój intensywny kolor zawdzięczają antocyjanom (związkom chemicznym z grupy flawonoidów), które wspierają pracę układu odpornościowego oraz zmniejszają stany zapalne występujące w organizmie. Pomagają także w łagodzeniu bólu spowodowanego chorobami reumatycznymi. Według medycyny ludowej picie naparu przygotowanego z ogonków wiśni może zapobiegać powstawaniu obrzęków.

Owoce te są jednym z najbogatszych źródeł antyoksydantów, dzięki związkom aktywnym mogą znacząco zmniejszać ryzyko zachorowania na raka! Z tego powodu wiśnie znalazły się na liście ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) - mierzącej zdolność antyoksydacyjną produktów spożywczych.

Warto dodać również, że wiśnie znakomicie wpływają na pracę układu naczyniowo-sercowego, wszystko dzięki dużej zawartości witaminy C, błonnika i potasu.

Komu poleca się jedzenie wiśni?

Spożywanie wiśni, najlepiej w postaci soku, zaleca się osobom, które cierpią na bezsenność. Badania przeprowadzone w 2010 roku w Stanach Zjednoczonych wykazały, że melatonina występująca w tych owocach oraz ich cierpki smak zmniejszają problemy z zasypianiem u osób starszych.

Po wiśnie powinny sięgać ci, którzy cierpią na schorzenia układu moczowego lub kamicę nerkową - oczywiście należy pamiętać, że same owoce nie są lekarstwem, mogą jedynie pomóc w walce z wymienionymi przypadłościami.

Kto powinien unikać wiśni?

Te cierpkie owoce potęgują uczucie głodu, w związku z tym powinny ich unikać osoby borykające się z nadwagą. Nie są one polecane również cierpiącym na cukrzycę typu II.

Jakie potrawy przygotować z dodatkiem wiśni?

Nie od dzisiaj wiadomo, że warto jeść sezonowo. Dlatego w lipcu koniecznie zaopatrzcie się w sporą dawkę pysznych wiśni. Możecie przygotować z nich wspaniałe ciasta, desery lub pokusić się o zrobienie przetworów na zimę - kompotów i dżemów. Zachęcamy do skorzystania z przepisów naszych użytkowników, bo jak nikt inny znają się na kulinariach.

 

1. Pełnoziarniste brownie z rumem i wiśniami

  Przepis na pełnoziarniste brownie

Fot. programistapogodzinach na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Wiśnie w kruchym cieście

 Przepis na kruche z wiśniami

Fot. kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Nalewka z wiśni

 Przepis na nalewkę z wiśni

Fot. SmakowiteDania na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Lody wiśniowe

 Przepis na lody wiśniowe

Fot. agafia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Domowy sok z wiśni na zimę

 Przepis na sok z wiśni

Fot. babeczka35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Marmolada wiśniowa

Przepis na marmoladę wiśniową

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 155

30 min
7
Desery Najlepszy krem - śmietankowy z mascarpone

Krem śmietankowy z mascarpone to krem który moja rodzinka uwielbia i lubi naj...

Odsłon: 749

30 min
13
15 min
7

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

2
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3