Do góry

Desery Przepis na:

Wiśnie w kruchym cieście z pianką truskawkową.

Wiśnie w kruchym cieście z pianką truskawkową.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1470 Ocena: 19320

Dodano:

Odsłon: 4444

Pyszne ciasto z wykorzystaniem wiśni z nalewki, przykryte pierzynką z pianki truskawkowej.

Składniki

  • wiśnie z nalewek osączone 1 kg
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • cukier puder do posypania ciasta
  • blacha 30/25/6 cm
  • Ciasto:
  • mąka krupczatka 2 szklanki
  • mąka pszenna Typ 450 - 1 szklanka
  • margaryna Kasia 1 kostka
  • cukier 3 łyżki
  • żółtka 4 szt.
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy
  • Pianka:
  • białka z 4 jajek
  • kisiel truskawkowy z cukrem
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do osączonych wiśni dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy.

  2. Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika.

  3. Pozostałą częścią ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy, nakłuwamy je widelcem.

  4. Na wyłożone dno formy ciastem układamy wiśnie.

  5. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy kisiel truskawkowy z cukrem.

  6. Ubitą pianę wykładamy na warstwę ułożonych wiśni. Wierzch warstwy piany posypujemy zmrożonym startym, pozostałym ciastem.

  7. Ciasto pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół.

  8. Upieczone ciasto studzimy, posypujemy cukrem pudrem, kroimy na 12 porcji.

  9. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń