Zróbmy sobie chłodnik!

Nie wiesz, co jeść w czasie upałów? Poeksperymentuj z chłodnikiem. Dowiedz się, co możesz zyskać, dzięki tej witaminowej bombie. Nasi użytkownicy podpowiedzą ci, jak przygotować wspaniały chłodnik na słodko i na słono.

Fot. 123RF/Picsel

Są przygotowywane ze świeżych warzyw i innych, równie zdrowych składników. Chłodniki, zwłaszcza w upalne dni, są często podawane na naszych stołach. Nic dziwnego - są przecież orzeźwiające i świetnie regenerują organizm. Chłodniki sycą, a jednocześnie są lekkie i niskokaloryczne. Zawarte w nich produkty to źródło wielu cennych witamin i składników odżywczych.

Poeksperymentuj!

Wiśnie, jagody, borówki, truskawki , nadają się nie tylko do zrobienia smacznego ciasta, kompotu czy musu, ale równie dobrze mogą stać się podstawą pysznego chłodnika. Zaskakujące? A co powiecie na chłodnik z arbuzem albo melonem? Robi się coraz bardziej egzotycznie i nieprzewidywalnie, dlatego, warto tu zaznaczyć, że te owocowe zupy dobrze smakują zarówno z groszkiem ptysiowym, jak i z drobnym makaronem. Równie ciekawym rozwiązaniem jest przygotowanie chłodnika z warzywami. Na upalne dni znakomicie sprawdzi się chłodnik z marchewki i kardamonu. Pysznym okaże się również rzodkiewkowy chłodnik. Warto zasmakować także w smakach proponowanych przez kuchnie innych krajów. Może tym razem, chłodnik litewski zastąpić chłodnikiem tureckim i zamiast botwinki użyć orzechów włoskich i mięty. Nasi wschodni sąsiedzi również mają coś do powiedzenia w tej kwestii. Tradycyjna rosyjska okraszka to nic innego jak chłodnik z ogórkami, ziemniakami , kiełbasą i jajkami. Jeżeli jednak ta zupa wydaje ci się zbyt treściwa na upały, polecamy spojrzeć na bułgarski tarator z zielonym ogórkiem, orzechami, kefirem i lubczykiem. Francuska kuchnia proponuje nam prostą vichysoisse, czyli chłodnik z porami, selerem naciowym i ... krewetkami zamiast chleba.

Witaminy na talerzu

W zależności, z czego przygotujesz swój chłodnik, dostarczysz innych witamin swojemu organizmowi. Botwinka, jeden z najpopularniejszych składników tego dania, to źródło witaminy A i C oraz kwasu foliowego. Pomidor, równie często stosowane warzywo, dzięki obecności przeciwutleniacza - likopenu, ochroni twój organizm przed działaniem wolnych rodników. Jeśli natomiast do chłodnika dodasz szparagi, to nie tylko zyska na tym twoja skóra, włosy i paznokcie, ale również wątroba i nerki. Wszystko dzięki zawartych w szparagach składnikom mineralnym, takich jak: asparagina, która oprócz wspomagania pracy nerek, dodatkowo skutecznie nawadnia organizm, glutation, nie tylko oczyszczający wątrobę z toksycznych substancji, ale także działający przeciwnowotworowo i beta-karoten, który wraz z witaminami C i E, pozytywnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Jak widać, w tych łatwo dostępnych produktach kryje się wiele substancji, pozytywnie wpływających na zdrowie. Teraz czas przyjrzeć się innym składnikom, które również znajdziesz w chłodniku.

Baw się przyprawami

Oczywistym jest, że te wszystkie zupy, choć zdrowe i orzeźwiające, swój smak po części zawdzięczają przyprawom. Nie ograniczaj się do pieprzu i soli. Odrzuć sztuczne dodatki w proszku. Skorzystaj z tego, co oferuje ci natura. Świetnie sprawdzą się tu zioła z domowego ogródka. Chłodnikom z ogórkami niepowtarzalnego smaku doda koperek. Ta przyprawa pozytywnie wpłynie również na chłodnik z botwinką. Zupy owocowe będą świetnie smakować z dodatkiem mięty albo melisy. Ta ostatnia dobrze komponuje się także z ogórkami i awokado. Chłodniki pomidorowe przyprawiaj tymiankiem i bazylią. Warto używać takich pysznych dodatków do przyprawiania chłodników, ponieważ są nie tylko smacznym uzupełnieniem dania, ale przede wszystkim skarbnicą tego, co najlepsze dla twojego organizmu. Koperek jest źródłem witaminy C i beta-karotenu, wspomaga trawienie oraz wydzielanie soków żołądkowych. Mięta jest nieprzeceniona w leczeniu schorzeń wątroby i dróg żółciowych, a melisa nie tylko działa uspokajająco, ale jest również zalecana w dolegliwościach układu pokarmowego i bólach miesiączkowych. Natomiast tymianek pomaga zwalczać bóle reumatyczne i odkaża kanały zębowe. Poprawisz swój humor jedząc bazylię, gdyż ma ona działanie przeciwdepresyjne. Dodatki sprawiają, że chłodnik zyskuje charakter, ale tak naprawdę o prawdziwym smaku decyduje użycie odpowiedniej bazy.

Pobierz aplikację smaker

Która baza jest najlepsza?

Od tego, jaki smak chłodnika chcesz osiągnąć, zależy, jaki rodzaj bazy wybierzesz. Najbardziej orzeźwiają chłodniki zrobione na bazie mlecznej. Do jej przygotowania wykorzystaj jogurt, maślankę, kefir albo zsiadłe mleko. Chłodniki mleczne szczególnie dobrze wpłyną na stan zdrowia osób skarżących się na wzdęcia i niestrawność oraz chorujących na osteoporozę. Warto je również podawać dzieciom w okresie intensywnego wzrostu.
Jeśli brakuje ci energii, jesteś osłabiony oraz lubisz kwaśne smaki, to chłodnik na kwaśnej bazie jest dla ciebie. Możesz ją zrobić z wody z ogórków kiszonych albo z zakwasu buraczanego. Ważnym składnikiem takiej bazy jest również czosnek, który wspomoże trawienie oraz obniży poziom cholesterolu we krwi.
Najlepszą propozycją dla osób, które cenią wytrawny smak potraw, jest chłodnik na bazie bulionu. Można go zrobić na bazie wywaru warzywnego albo mięsnego. Jeśli chcesz, aby smak wywaru był bardziej intensywny, ugotuj go w mniejszej ilości wody. Dzięki takiej bazie, dostarczysz organizmowi naturalne lekarstwo, które oczyści go z toksyn i przyspieszy przemianę materii. Liście laurowe, pieprz i włoszczyzna to doskonałe dodatki do tej zupy.

Smaczne przepisy

Upalne dni sprzyjają jedzeniu chłodnika, więc przygotowując go, poeksperymentujmy z jego smakiem. Chłodnik nie musi być nudny. Przekonaj się sam. Poznaj wyjątkowe przepisy naszych użytkowników i ciesz się orzeźwiającym chłodnikiem w te gorące dni.

 

1. Chłodnik litewski

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Chłodnik ormiański

Fot. Maudie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Chłodnik ze szpinakiem

Fot. AnkaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Zielony chłodnik twarogowy

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Czerwony chłodnik warzywny

Fot. KatesKitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Chłodnik z melona

Fot. Oldfork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Chłodnik rzodkiewkowy z grzankami

Fot. Justa_kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Chłodnik z ogórkiem, orzechami i rodzynkami

Fot. Facetzprzepisem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Chłodnik z awokado

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Gazpacho

Fot. AnkaGotujena Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Racuszki drożdżowe

Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...

Odsłon: 1749

>60 min
7
15 min
5
30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1