Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
chłodnik rzodkiewkowo-miętowy z miodem, kwasem chlebowym i grzankami z chleba prądnickiego
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 153
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13327
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2629
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3784
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 153
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13327
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2629
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3784
Składniki
GRZANKI Kromki chleba kroję na paski. Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Rozkładam paski chleba. Zalewam je miodem pitnym. Przyprawiam. Na koniec skrapiam olejem. Piekę około 10-12 minut, odwracam na drugą stronę i piekę 7-9 minut. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam na bok do ostudzenia.
CHŁODNIK Jogurt naturalny i połowę startej rzodkiewki umieszczam w misie blendera. Miksuję chwilę. Dodaję szczyptę soli, pozostałą rzodkiewkę, miód, nasiona chia, orzechy i posiekaną miętę. Mieszam. Odstawiam do lodówki do schłodzenia. Dolewam kwas chlebowy i mieszam łyżką. Podaję z grzankami miodowymi ozdabiając kiełkami rzodkiewki.