Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gazpacho to hiszpański, pomidorowy chłodnik. Nie wiem jak Wy, ale ja, gdy nadchodzą upalne, letnie dni, na obiady serwuję różne wersje chłodników. Gdy jest gorąco, taka zimna zupa działa orzeźwiająco, pobudzająco i odświeżająco. Dzisiaj odkryłam gaspacho, które wręcz eksploduje pomidorowym, aksamitnym smakiem. Mniam :)
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22033
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 65
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 357
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 83
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 141
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22033
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 65
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 357
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 83
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 141
Składniki
Pomidory na początku należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki jednocześnie wycinając twarde części. Do blendera wrzucamy pokrojone pomidory, ogórka, 2/3 każdej papryki, posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Polewamy oliwą i octem i wszystko dobrze blendujemy na jednolitą masę. Gotowy chłodnik przelewamy do miski i doprawiamy papryką, solą i pieprzem.
Chłodnik wstawiamy minimum na godzinę do lodówki i podajemy go dobrze schłodzony. Pozostałe warzywa kroimy w drobną kosteczkę i również przechowujemy w lodówce. Porcję tych warzyw nakładamy na środek talerza z chłodnikiem. Smacznego!!!