Pomysłowa kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku nowego sezonu, Ewa Wachowicz przygotuje tradycyjną potrawę wprost z Podlasia, upiecze odwróconą tartę i zaprezentuje danie, którym zachwyciła gwiazdę Hollywodd – Jeana Reno!

Jeśli myślicie, że gospodyni kultowego programu „Ewa gotuje" nie jest w stanie już Was zaskoczyć, to jesteście w błędzie. Kolejny raz Ewa Wachowicz udowadnia, że ma multum fantastycznych pomysłów na dania, które zachwycają smakiem i wyglądem. W kolejnym, 417. odcinku prowadząca pokazała jak przygotować krupnik z guglami, tartę tatin z warzywami, klarowane masło i fantastyczne pierogi z omastą ze smażonej śmietanki, którym nie oparł się nawet Jean Reno.

Na pierwsze danie gospodyni zaproponowała przepis na ulubioną zupę - krupnik. Receptura pochodzi z Podlasia, gdzie do przygotowania esencjalnego wywaru używa się kości wołowych i włoszczyzny. Gospodyni do takiego bulionu zazwyczaj dodaje kaszę jęczmienną perłową, tym razem jednak, w duchu zero waste, użyła pozostałej z dnia poprzedniego, kaszy pęczak.

1. Krupnik z guglami

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa, podlaski krupnik zaserwowała z guglami - kluskami przygotowanymi z tartych, surowych ziemniaków. Podpowiedziała również, aby starte kartofle dokładnie odcedzić, wówczas do ich zrobienia zużyjemy znacznie mniej mąki. Prowadząca formowała gugle za pomocą dwóch łyżeczek, następnie wrzucała je na wrzącą, osoloną wodę. Kluski po wypłynięciu gotowała jeszcze przez minutę. Następnie zahartowała je w zimniej wodzie.

2. Gugle

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jako danie główne, Ewa zaproponowała „odwróconą" tartę z warzywami, która przypadnie do gustu wszystkim, nie tylko wegetarianom. Przygotowanie rozpoczęła od ciasta - do mąki dodała masło, dwa żółtka i dwie łyżki zimnej wody. Na sam koniec do składników trafiła sól. Wszystko dokładnie ze sobą połączyła. Gdy tylko masa stała się gładka i sprężysta, gospodyni włożyła ją do lodówki na 30 minut. W tym czasie zajęła się farszem. Warzywa pokrojone w plasterki wyłożyła na blachę, polała oliwą i przyprawiła. Tak przygotowane piekła w piecu przez około 15 minut.

Porada: Aby tarta wyszła idealnie, na papierze do pieczenia warto odrysować kształt formy, dzięki temu ciasto bez problemu przykryje cały farsz. Taki trik można stosować również do pieczenia słodkich wypieków.

Gdy ciasto i warzywa były gotowe, prowadząca wysmarowała formę do pieczenia oliwą, na dno wyłożyła musztardę, następnie poukładała warzywa, na które pokruszyła ser feta. Całość przykryła perfekcyjne skrojonym ciastem. Tartę piekła przez 15 minut do zarumienienia.

3. Tarta tatin na warzywach

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa Wachowicz podzieliła się także sposobem na przygotowanie klarowanego masła, którego często używa w swojej kuchni. Dzięki klarowaniu pozbywamy się wody i białka, pozostaje sam tłuszcz. Takie masło możemy przechowywać w lodówce lub w temperaturze pokojowej przez długi czas. Bowiem im starsze, tym smaczniejsze.

4. Masło klarowane

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser prowadząca podała przepis na pierogi z suszonymi śliwkami. To danie niewątpliwie będzie pojawiać się często na waszych stołach. Jest tak pyszne, że zachwycił się nim sam Jean Reno! Dokładne instrukcje, jak przygotować elastyczne ciasto na pierogi i wyśmienitą omastę, która powstała na bazie wysokoprocentowej śmietanki, znajdziecie w recepturze poniżej.

5. Pierogi z suszonymi śliwkami

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ceviche z dorsza

Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...

Odsłon: 37

60 min
2
Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

Odsłon: 321

30 min
8
Dania główne Kołduny tyszkiewiczowskie

Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...

Odsłon: 1380

30 min
2
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 293

30 min
10
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133496

15 min
146

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5