Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta tatin na warzywach

Tarta tatin na warzywach

Autor:

Przepisów i artykułów: 167 Ocena: 769

Dodano:

Odsłon: 1102

Odwrócona tarta. Przepis pochodzi z 417. odcinka programu "Ewa gotuje".

Składniki

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • nadzienie: 2 buraki
  • 2 marchewki
  • 2 cebule czerwone
  • ½ selera
  • oliwa
  • sól
  • 2-3 łyżki musztardy francuskiej
  • 100 g sera feta
  • pędy groszku cukrowego do dekoracji
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tarta tatin na warzywach

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać masło i posiekać. Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtka i wlać 2 łyżki bardzo zimnej wody. Posolić i wymieszać nożem, następnie zagnieść ciasto. Włożyć do zamykanego pojemnika i na ½ godziny schować do lodówki.

  2. Warzywa obrać, pokroić w plastry i ułożyć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą i oprószyć solą. Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

  3. Formę na tartę położyć na papierze do pieczenia i obrysować ołówkiem. Wykorzystując tak przygotowany szablon rozwałkować ciasto.

  4. Dno formy skropić oliwą i posmarować musztardą. Przełożyć podpieczone warzywa. Na wierzch pokruszyć ser feta i przykryć ciastem.

  5. Piec przez ½ godziny w temp. 180 st. C.

  6. Po upieczeniu posypać rozdrobnioną fetą i udekorować pędami groszku cukrowego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń