Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odwrócona tarta. Przepis pochodzi z 417. odcinka programu "Ewa gotuje".
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118065
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8401
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3114
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2126
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1539
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118065
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8401
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3114
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2126
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1539
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać masło i posiekać. Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtka i wlać 2 łyżki bardzo zimnej wody. Posolić i wymieszać nożem, następnie zagnieść ciasto. Włożyć do zamykanego pojemnika i na ½ godziny schować do lodówki.
Warzywa obrać, pokroić w plastry i ułożyć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą i oprószyć solą. Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Formę na tartę położyć na papierze do pieczenia i obrysować ołówkiem. Wykorzystując tak przygotowany szablon rozwałkować ciasto.
Dno formy skropić oliwą i posmarować musztardą. Przełożyć podpieczone warzywa. Na wierzch pokruszyć ser feta i przykryć ciastem.
Piec przez ½ godziny w temp. 180 st. C.
Po upieczeniu posypać rozdrobnioną fetą i udekorować pędami groszku cukrowego.