Do góry

Desery Przepis na:

Pierogi z suszonymi śliwkami

Pierogi z suszonymi śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 184 Ocena: 843

Dodano:

Odsłon: 2233

Alternatywa dla ruskich pierogów. Przepis pochodzi z 417 odcinka programu "Ewa gotuje".

Składniki

  • ½ kg mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • nadzienie: śliwki suszone
  • prażone migdały
  • do podania: ¾ l śmietany 30-36%
1-2 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pierogi z suszonymi śliwkami

Przygotowanie

  1. Śmietanę wlać na patelnię i doprowadzić do wrzenia. Redukować na wolnym ogniu przez ½ godziny, co jakiś czas mieszając. Gdy zacznie gęstnieć, pilnować, by się nie przypaliła – powinna przypominać bułkę tartą usmażoną na maśle.

  2. Mąkę przesiać na stolnicę. Wlać trochę gorącej wody i delikatnie wymieszać nożem. Taki zabieg to zaparzanie – dzięki niemu ciasto będzie sprężyste. Gdy powstaną kluchy, wybić jajko. Wlać oliwę. Ponownie wymieszać nożem. Następnie rękoma wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć miską i zostawić w spokoju na 15 minut.

  3. Po tym czasie rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Pokroić na kwadraty. Na każdy nałożyć suszoną śliwkę, do której wcześniej wcisnąć uprażony migdał. Krawędzie skleić. Pierogi ugotować w osolonym wrzątku. Minutę po wypłynięciu zahartować w zimnej wodzie, a następnie odcedzić na sicie.

  4. Podawać z usmażoną śmietaną jako omastą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 10 kwietnia Danie nie powaliło mnie na kolana, niestety.
Myślałem , że jakiś farsz będzie , a tu tylko śliwka włożona do pieroga.
Zupełnie wg. mnie nieudane danie.
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń