Ewa_Gotuje

Świąteczna uczta w wydaniu Ewy Wachowicz

W ostatnim odcinku 33. sezonu Ewa Wachowicz pokazała, jak pozytywnie zaskoczyć gości w Boże Narodzenie. Tym razem zdradziła przepisy na świąteczne przysmaki, które warto zaserwować podczas rodzinnych uroczystości.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Boże Narodzenie to czas spędzony w gronie najbliższych. Jak ugościć ich ze smakiem? W najnowszym odcinku Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami przepisami na świąteczne dania. Na przystawkę gospodyni podała pyszną makaronową sałatkę z kurczakiem. Następnie upiekła soczystą szynkę. Na koniec zdradziła recepturę na makowy sernik. Zastanawiacie się, jak odtworzyć te smakołyki w swojej kuchni? Sięgnijcie do przepisów z odcinka.

1. Sałatka makaronowa z kurczakiem Ewy Wachowicz

Sałatka makaronowa z kurczakiem Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Świąteczny odcinek Ewa rozpoczęła od przygotowania szybkiej sałatki makaronowej. Do jej zrobienia wykorzystała makaron w kształcie ryżu, soczysty filet z piersi kurczaka, ogórki, kukurydzę oraz żółty ser. Składniki połączyła z użyciem delikatnego sosu na bazie jogurty naturalnego, majonezu, musztardy oraz czosnku.

2. Szynka glazurowana w sherry Ewy Wachowicz

 Szynka glazurowana w sherry według Ewy Wachowicz

Szynka glazurowana w sherry według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne Ewa zaserwowała świąteczną szynkę. Przygotowanie tej potrawy zaczęła kilkanaście godzin wcześniej od namoczenia mięsa w solance. Po tym czasie Ewa zabrała się za nacieranie mięsa mieszanką aromatycznych przypraw. Następnie ułożyła je w żeliwnym naczyniu na grubo pokrojonych plastrach cebuli i całość przykryła płatem słoniny. Tak przygotowane mięso wstawiła na dwie godziny do nagrzanego piekarnika. Pod koniec pieczenia wierch szynki posmarowała glazurą zrobioną z dżemu i wina. Gotowe danie Ewa podała z chutney z ananasa oraz z kiszoną pietruszką.

3. Śledzie w occie według Ewy Wachowicz

Śledzie w occie według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Podczas świąt nie może zabraknąć śledzi, dlatego Ewa przygotowała filety śledziowe w octowej zalewie z marchewką i cebulą. Gotowe przełożyła do słoika i odstawiła na noc do lodówki, tak aby smaki się przegryzły.

4. Sernik makowy według Ewy Wachowicz

Sernik makowy według Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser gospodyni pokazała jak przygotować makowy sernik, który po upieczeniu wyglądem przypomina szachownicę. Dla lepszego smaku gospodyni do masy makowej dodała orzechy, rodzynki, olejek migdałowy oraz kandyzowaną skórką z pomarańczy. Ciasto udekorowała lukrem oraz plastrami kiszonej pomarańczy.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
60 min
14
Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 701

30 min
10
Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 112

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 1001

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

1
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1