7 nieznanych faktów o gruszce

Poczciwą gruszkę znamy od setek, a nawet tysięcy lat. Galen, słynny lekarz i anatom z czasów starożytnych uważał, że pomaga przy gorączce. Medycyna ludowa wykorzystywała ten owoc w formie naparu do leczenia przeziębień. Do tej pory odkrywamy jej zdrowotne właściwości.

Czym może zaskoczyć nas zwykła gruszka? Fot. 123RF.COM/PICSEL


1. Naprawdę odchudza

Jedna gruszka to około 60 kcal - w porównaniu z batonikiem light, który może mieć nawet ponad 200 kcal, jest dietetyczną przekąską. Jej niska kaloryczność wynika z faktu, że aż ok. 84 proc. owocu to woda. Zawiera też sporo błonnika, który ułatwia odchudzanie.

 

Książka kucharska:
20 przepisów na gruszki. Kliknij!

Eksperyment z 2003 roku przeprowadzony w Brazylii sprawdził, jak wpływa codzienne jedzenie trzech jabłek, trzech gruszek lub trzech niskotłuszczowych ciasteczek owsianych (czyli "zdrowszych" odpowiedników słodyczy) na wagę 400 kobiet z nadwagą i podwyższonym poziomem cholesterolu. Okazało się, że badane jedzące jabłka i gruszki więcej schudły i rzadziej się przejadały niż te, które codziennie sięgały po ciasteczka. Miały też niższy poziom glukozy we krwi.


2. Wcale nie jest ciężkostrawna

Popularny jest mit, że gruszki są ciężkostrawne i nie powinny ich jeść osoby z wrażliwym układem pokarmowym. To nieprawda! Ale należy pamiętać, by dokładnie żuć te owoce.

Kompot z suszu, także z suszonych gruszek, jest wręcz zalecany dla osób cierpiących na stany zapalne w obrębie układu pokarmowego.


3. Chroni przed wrzodami

Procyjanidy pozyskane z owoców gruszki odmiany Winter Nelis chroniły układ pokarmowy szczurów przed wrzodami. Naukowcy podejrzewają, że to dzięki silnemu działaniu antyoksydacyjnemu.


4. Wzmacnia kości

1 gruszka na 3-4 dni zapobiega ubytkom wapnia z kości. Działa tak dzięki zawartości boru, który odgrywa ważną rolę w transporcie wapnia w organizmie. Jest to szczególnie ważne dla osób narażonych na osteoporozę, np. stosujących terapię sterydową lub będących w okresie okołomenopauzalnym.


Jak dbać o kości? Kliknij!

Jak dbać o kości? Kliknij!


5. Pobudza szare komórki

Wspomniany już bor korzystnie wpływa także na działanie mózgu. Sprawniej się dzięki niemu koncentrujemy, a jego niedobór może spowodować problemy ze skupieniem uwagi.


6. Zmniejsza ryzyko astmy

Gruszki bardzo rzadko wywołują alergie. Mogą być jednym z pierwszych niemlecznych posiłków dziecka - w formie papki można je serwować już półrocznym maluchom. Co ciekawe, regularne jedzenie gruszek i jabłek obniża ryzyko astmy, nadreaktywności oskrzeli i przewlekłej obturacyjnej choroby płuc.


7. Zmniejsza ryzyko raka płuc u kobiet

Zatrzymajmy się jeszcze na moment przy płucach. Z badań, w których udział wzięło kilkadziesiąt tysięcy osób, wynika, że codzienne jedzenie jabłek lub gruszek zmniejsza ryzyko wystąpienia raka płuc aż o 21 proc. - pod warunkiem, że jest się kobietą...


Odkrywamy gruszki. Kliknij!

Odkrywamy gruszki. Kliknij!

Zobacz też ciekawostki na temat: Brukselki | Dyni | Papryki | Bakłażanów | Pomidorów

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródła wykorzystane w artykule znajdziesz tutaj.

1
z
2

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Parówki w cieście francuskim

Prosta w przygotowaniu smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Szybko się ro...

Odsłon: 85

30 min
3
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 39

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1
Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

3