Ewa_Gotuje

Jajka na śniadanie - jak je zrobić?

Jajko na miękko, na twardo, sadzone lub w koszulce – możliwości ich przygotowania są niemal nieskończone i w tym wypadku jedyne ograniczenie stanowi nasza wyobraźnia.

Fot. 123RF/Picsel

Po jakie produkty Polacy najchętniej sięgają o poranku? W ścisłej czołówce śniadaniowych klasyków znajdują się różnego rodzaju potrawy z jajek. Jednak przez dłuższy czas jaja cieszyły się naprawdę ponurą sławą. Obwiniano je między innymi o powodowanie zaburzeń pamięci oraz podnoszenie poziomu złego cholesterolu we krwi. Tak więc, czy jedząc jajka na śniadanie szkodzimy swojemu zdrowiu?

Czy jajka są zdrowe?

Ze względu na zawartość bardzo dużej ilości witamin i składników odżywczych, jajka nazywane są naturalną multiwitaminą oraz jednym z najzdrowszych naturalnych produktów znanych człowiekowi. Jedno jajko zawiera m.in. witaminę D, A, K, oraz witaminy z grupy B. Znajdziemy w nim także bardzo duże ilości selenu, który chroni czerwone krwinki i błony komórkowe przed szkodliwym wpływem wolnych rodników oraz poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego i tarczycy.

Naukowcy udowodnili, że spożycie jajek na śniadanie pozwoli nam kontrolować spożycie kalorii przez całą resztę dnia. Badani, którzy je wybierali, chudli szybciej i więcej niż osoby, które na śniadanie zjadały inny posiłek o takiej samej wartości kalorycznej.

Posiłki bogate w białko, sprawiają że dłużej czujemy się syci i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Ponieważ jajka są bogate w tę substancję, zjedzenie omletu lub jajecznicy na śniadanie zagwarantuje nam, że bez burczenia w brzuchu dotrwamy do obiadu. Co ciekawe, jaja zawierają w sobie również sporo cennych aminokwasów, które pozwalają zapanować nad skokami poziomu cukru we krwi, a tym samym zabezpieczają nas przed nagłymi atakami wilczego głodu.

Jak zaserwować jajka na śniadanie?

Sposobów na przygotowanie jajek jest mnóstwo. Jedne przepisy są bardziej skomplikowane, z kolei inne są tak proste, że z ich wykonaniem poradzi sobie nawet dziecko. Nasi użytkownicy podzielili się z nami wieloma pomysłami na ciekawe śniadania, które podbiją serca wszystkich miłośników jajek. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Szakszuka

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Omlet ze szpinakiem i pomidorkami

Fot. Jolao na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Jajecznica na parze

Fot. ElMar na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Jajeczne chmurki

Fot. Mechanik79 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Pobierz aplikację smaker

5. Jajko zapiekane w awokado

Fot. Rusty_Fork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Jajko sadzone w bułce

Fot. Kobi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Tosty z guacamole i jajkiem

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Pasta z makreli i jajek

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Tosty z jajkiem

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Jajka po benedyktyńsku

Fot. Natalka86 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

12. Zapiekane jajka z mozzarellą i warzywami

Fot. Kasiek189 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


13. Jajka zapiekane w warzywach

Fot. Good_changes na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


14. Jajka faszerowane z szynką

Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


15. Placek z jajkami i szczypiorkiem

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 84

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 830

30 min
3
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

1
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1