Najlepsze przetwory ostatnich 10 lat

Lipiec i sierpień to najlepszy czas na przygotowywanie przetworów, które zimą przypomną nam o smakach lata. Oto lista tych, które cieszyły się wśród was największą popularnością.

Fot. 123RF/Picsel

Marynowane warzywa są pyszną przekąską lub dodatkiem do sałatek, zapiekanek, kanapek. Do słoików można dodawać różne przyprawy, liście wiśni lub winorośli, co sprawi, że każdy słoik będzie miał niepowtarzalny smak.

Jak zamarynować warzywa?

Warzywa należy dokładnie umyć i pokroić w nieduże kawałki, po czym włożyć je do słoików. Świetnym dodatkiem będzie czosnek oraz pokrojona cebula. Do słoików można dodać gorczycę, pieprz, liść laurowy, chili i ziele angielskie. Gdy wszystkie składniki są już dodane, należy to zalać zalewą zrobioną z wody, octu, cukru i soli.

Zamarynowane tak warzywa należy pasteryzować przez około 15 minut.

Kiszonki

Kiszonki to naturalne probiotyki, bogate w kwas mlekowy, który oczyszcza organizm i chroni przez chorobami. Są także pysznymi przekąskami, dodatkami do sałatek, surówek i farszów. Można kisić praktycznie wszystkie warzywa i owoce.

Jak zrobić kiszonki?

Dokładnie umyte i pokrojone warzywa lub owoce wkładamy do słoika. Jeżeli warzywa są małe (np. ogórki) nie trzeba ich kroić, wystarczy obciąć im końcówki. Dodajemy liść laurowy, kminek, cząber, czosnek, estragon oraz chrzan. Do słoika możemy dodać pokrojoną papryczkę chili lub liście wiśni, róży albo winorośli. Następnie zalewamy warzywa zalewą, złożoną z wody i soli (na jeden litr przegotowanej wody przypada jedna łyżka soli). Przez pierwsze kilka dni słoiki z kiszonkami powinno się trzymać w temperaturze do 18 stopni, a później przełożyć do pomieszczenia z chłodniejszą temperaturą, gdzie temperatura oscyluje do około 12 stopni.

Najlepsze przepisy na przetwory

Przetwory na zimę nie muszą być nudne i szablonowe, podczas przygotowywania można się bawić, dodawać różne zaskakujące składniki, a później cieszyć się niezwykłym smakiem i aromatem. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy, którzy już od 10 lat dzielą się z nami sprawdzonymi recepturami na różnego rodzaju kiszonki i marynaty. Które z nich spodobały wam się najbardziej? Poniżej znajdziecie listę najpopularniejszych przepisów na przetwory, jakie kiedykolwiek pojawiły się w naszym serwisie.

Miejsce 10: Sałatka z ogórków

Fot. Zabecka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Miejsce 9: Pyszne buraczki

Fot. Rodzinka500 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Miejsce 8: Ogórki po kalisku

Fot. Ewus71 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Miejsce 7: Pyszna sałatka na zimę

Fot. Kurka_domowa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Miejsce 6: Sałatka z ogórków obiadowa

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Miejsce 5: Buraczki na zimę

Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Miejsce 4: Cukinia w kurkumie

Fot. PPluss na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Miejsce 3: Sok z czarnego bzu

Fot. Wiesia01 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Miejsce 2: Mizeria z ogórków na zimę

Fot. Gosik33 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Miejsce 1: Sałatka z ogórków i papryki

Fot. Nikola2005 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 22

15 min
3
Desery Cannoli

Cannoli to przysmak, który można znaleźć w każdej sycylijskiej kawiarni i cia...

Odsłon: 1446

60 min
9
Desery Tarta czekoladowo-malinowa

Tarta czekoladowo-malinowa to ciasto, które świetnie sprawdzi się na każdą ok...

Odsłon: 282

>60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

5
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3