Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj polecam buraczki z przepisu mojej przyjaciółki. Zalewa z gotowaną cebulą i czosnkiem nadaje im ostrości. Ilości cukru i octu można użyć wg własnych preferencji. Do zalewy można również dodać goździków. Ja dodaję świeżą natkę pietruszki, która nadaje buraczkom cudownego aromatu. Jeśli robimy dużo przetworów, polecam pasteryzację "na sucho" w piekarniku.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1333
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 247
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1333
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 247
Składniki
Buraki myjemy i gotujemy w łupinach do miękkości. Po przestudzeniu obieramy i ścieramy na tarce na wiórki (duże lub małe). Cebule i czosnek obieramy, kroimy w kostkę. Ocet zagotowujemy z cukrem, solą, przyprawami, cebulą i czosnkiem. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie odcedzamy na sicie (cebule, czosnek i przyprawy wyrzucamy). Ostudzoną zalewę wlewamy do startych buraczków, dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekaną natkę. Buraczki nakładamy do wyparzonych słoików i dobrze zakręcamy. Pasteryzujemy około 20 minut w wodzie lub godzinę w piekarniku (słoiki ustawiamy na blaszce, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130 stopni i odmierzamy godzinę od momentu osiągnięcia przez piekarnik tej temperatury).