Do góry

Przetwory Przepis na:

Buraczki na zimę

Buraczki na zimę

Autor: patusia5

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6407

Dodano: 27.10.2013

Odsłon: 94630

Dzisiaj polecam buraczki z przepisu mojej przyjaciółki. Zalewa z gotowaną cebulą i czosnkiem nadaje im ostrości. Ilości cukru i octu można użyć wg własnych preferencji. Do zalewy można również dodać goździków. Ja dodaję świeżą natkę pietruszki, która nadaje buraczkom cudownego aromatu. Jeśli robimy dużo przetworów, polecam pasteryzację "na sucho" w piekarniku.

Składniki

  • 6 kg buraków
  • Na zalewę:
  • 0,5 - 1 szklanki cukru
  • 2 szklanki octu
  • 5 cebul
  • 5 ząbków czosnku
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 15 ziaren czarnego pieprzu
  • 15 listków laurowych
  • 2 łyżki soli
  • posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Buraki myjemy i gotujemy w łupinach do miękkości. Po przestudzeniu obieramy i ścieramy na tarce na wiórki (duże lub małe).

    Cebule i czosnek obieramy, kroimy w kostkę. Ocet zagotowujemy z cukrem, solą, przyprawami, cebulą i czosnkiem. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie odcedzamy na sicie (cebule, czosnek i przyprawy wyrzucamy).

    Ostudzoną zalewę wlewamy do startych buraczków, dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekaną natkę. Buraczki nakładamy do wyparzonych słoików i dobrze zakręcamy. Pasteryzujemy około 20 minut w wodzie lub godzinę w piekarniku (słoiki ustawiamy na blaszce, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130 stopni i odmierzamy godzinę od momentu osiągnięcia przez piekarnik tej temperatury).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 27 października 2013 Super takie buraczki, koniecznie do zrobienia, więc na razie do książki :)

17 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń