Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka z ogórków obiadowa - do słoików na zimę

Sałatka z ogórków obiadowa - do słoików na zimę

Autor: Kate85

Przepisów i artykułów: 38 Ocena: 487

Dodano: 10.08.2017

Odsłon: 54531

Szukacie pomysłu na szybką sałatkę do obiadu? Jeżeli tak, to ten przepis jest właśnie dla Was. Z cyklu przetwory domowe na zimę : sałatka z ogórków do obiadu słoikowa - przepis krok po kroku.

Składniki

  • 5 kg ogórków gruntowych
  • 0,5 kg cebuli
  • 0,5 kg marchwi
  • 3 łyżki soli niejodowanej
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 główki czosnku
  • kilka ziarenek pieprzu ziarnistego
  • 1 szklanka octu (można dodać trochę mniej)
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ogórki oraz cebulę kroimy w talarki, marchew ścieramy na tarce do jarzyn o grubych oczkach, wszystko przesypujemy solą, dokładnie mieszamy.

    Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy wraz z posiekaną pietruszką oraz pieprzem do warzyw.
    Następnie do sałatki wlewamy ocet i olej, wsypujemy cukier, mieszamy wszystko razem i odstawiamy na 2 godziny.

  2. W ciągu tych 2 godzin ogórki oraz cebula puszczą wodę i powstanie sporo płynu.
    Tak przygotowaną sałatkę wkładamy do czystych i wyparzonych słoików zakręcamy pasteryzujemy około 15 minut. Gorące słoiki z sałatką odwracamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia. Sałatkę przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 03 września Tyko Kasiu nie osiadaj na laurach, po tym tytule ;)
Podkarpacie Rulezzzz i tego się trzymajmy xD
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smaker 01 września Gratulujemy! Twój przepis znalazł się w gronie najpopularniejszych przepisów sierpnia :)
Szczegóły znajdziesz tutaj:https://smaker.pl/newsy-najpopularniejsze-przepisy-sierpnia,1899887,a,.html

Pozdrawiamy :)
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 14 sierpnia Prosta, smaczna i bez zbędnej "chemii" takiej ze sklepu. U nas czasem zamiast oleju dodajemy oliwę, taką prosto z Włoch od rodziny. Polecam wypróbować w jednym słoiku, smak równie dobry, jak nie lepszy ;) Ale to już kwestia smaku i gustu :) Odpowiedzi: 3 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń