Odchudzające sałatki - przepisy, które warto znać

Czy walka ze zbędnymi kilogramami musi wiązać się z nieustannymi wyrzeczeniami? Nic z tych rzeczy! Wystarczy jedynie uzbroić się w odpowiednie przepisy.

Fot. 123RF/Picsel

Warzywa są prawdziwą skarbnicą substancji odżywczych i z tym faktem nie dyskutuje żaden dietetyk. Zawarte w nich witaminy i mikroelementy sprawiają, że nasz organizm poprawnie rozwija się i funkcjonuje. Dlatego też każda zrównoważona dieta zawiera w sobie bardzo dużo warzyw. Jest to doskonały sposób na zaspokojenie apetytu, bez zjadania pustych kalorii. Co więcej, wiele badań wykazało, iż osoby regularnie spożywające warzywa, są w znacznie mniejszym stopniu zagrożone wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Równie istotnym elementem skutecznych diet jest błonnik. Dzięki niemu szybciej i dłużej czujemy się najedzeni, a napady wilczego głodu przestają nam zagrażać.

Warto również pamiętać, że w czasie odchudzania wcale nie musimy rygorystycznie eliminować tłuszczu z diety, gdyż nie wszystkie jego rodzaje są sobie równe. Nie każdy tłusz spowoduje, że przytyjemy, a niektóre z nich są wręcz niezbędne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Istnieją produkty, których spożycie jest bardzo wskazane, mimo iż zawierają w sobie całkiem sporo tłuszczu. Mowa tutaj np. o awokado, orzechach oraz niektórych rybach. Zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe to prawdziwa bomba zdrowia, dzięki której wzmocnimy układ odpornościowy oraz uchronimy się przed wieloma chorobami.

 

Reklama

 

A co z kaloriami? Czy w czasie diety zawsze należy je skrupulatnie zliczać? Niekoniecznie! Wielu z nas uważa, że kalorie są najlepszą metodą, pozwalającą ocenić czy posiłek jest zdrowy, czy nie. Tymczasem jest spora różnica pomiędzy 200 kaloriami, które zjemy pod postacią warzyw, a batonikiem, mającym taką samą wartość energetyczną. Oczywiście, kalorie nie są informacją, którą możemy zupełnie zbagatelizować, jednak znacznie bardziej powinniśmy się skupić na substancjach odżywczych, zawartych w danym produkcie. Czytając etykiety, zwracajmy uwagę ile dodanego cukru lub niezdrowego tłuszczu znajdziemy w produktach. Te informacje powiedzą nam zdecydowanie więcej o danym towarze niż liczba kalorii. Większość skutecznych diet przedkłada produkty zdrowe ponad te niskokaloryczne, dzięki czemu oferują nam urozmaicone i naprawdę smaczne jadłospisy. W ten sposób łatwiejszym staje się zrealizowanie dietetycznych postanowień i wypracowanie odpowiednich nawyków żywieniowych, a zrzucenie wagi będzie jedynie naturalnym efektem ubocznym zmiany stylu życia.

Świetnym sposobem na zdrowe odchudzanie jest włączenie do menu zdrowych i sycących sałatek, zawierających w sobie produkty, które przyspieszą i usprawnią ten proces. Oto kilka ciekawych przepisów, którymi podzielili się z nami użytkownicy Smakera.

 

1. Sałatka z kurczakiem i awokado

Fot. Basiliana na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Tłuszcze zawarte w awokado są niezwykle zdrowe i zawierają w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Jednym z efektów częstego spożywania potraw, które zawierają awokado, jest obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.

 

2. Kolorowa surówka z kapusty kiszonej

Fot. Wanilioweimprowizacje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Dzięki kiszonym warzywom możemy skutecznie obniżyć poziom cholesterolu oraz usprawnić nasz układ trawienny. Co więcej, badania wykazały, że krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe zawarte w kiszonkach, usprawniają komunikację pomiędzy przewodem pokarmowy i mózgiem. Dzięki temu szybciej poczujemy się syci i utrzymamy ten stan na dłużej.ddddsssd

 

3. Pikantna sałatka

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Nie od dziś wiadomo, że zawarta w ostrej papryce kapsaicyna zwiększa zdolność organizmu do spalania nadprogramowych kilogramów, poprawia metabolizm oraz stymuluje krążenie krwi. Chcąc na własnej skórze wypróbować odchudzające właściwości chili powinniśmy zjadać kilka razy w tygodniu około pół łyżeczki tej przyprawy. Możecie też, tak jak nasza użytkowniczka, dodać ją do sałatki.

 

5. Sałatka z fasoli

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

W warzywach strączkowych znajdziemy sporą ilość błonnika, który przyśpiesza i reguluje pracę układu trawiennego, sprawiając jednocześnie, że znacznie dłużej czujemy się najedzeni. Właśnie z tego powodu warto jak najczęściej jeść fasolę, ciecierzycę lub bób.

 

6. Sałatka z kaszą bulgur

Fot. Przypalonegary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Kasza bulgur to niezastąpiony składnik diety, zwłaszcza dla osób, starających się zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Nie zawiera zbyt wielu kalorii, ale za to w jego składzie znajdziemy cenny błonnik, który podtrzymuje uczucie sytości oraz zapobiega napadom wilczego głodu, a tym samym podjadaniu między posiłkami.

 

7. Sałatka z jajkami i tuńczykiem

Fot. Przypalonegary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Badania potwierdziły, że zjadanie jajek na śniadanie może przyczynić się do znaczącej utraty tkanki tłuszczowej. Temat ten został wielokrotnie zbadany i efekt był zawsze podobny - osoby zjadające rano jajka, chudły szybciej i więcej niż osoby, które na śniadanie zjadały inny posiłek o takiej samej wartości kalorycznej.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Szybka zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...

Odsłon: 68

60 min
4
Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 57

15 min
3
Ciasta Biszkopt prostokątny z 8 jaj

Dzisiaj polecam biszkopt prostokątny przygotowany z 8 jaj( w zależności od wi...

Odsłon: 4783

60 min
11

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1