Ewa_Gotuje

Osiem pomysłów na marynaty do mięs

Weekend bez grilla? Wielu Polaków nie wyobraża sobie takiego scenariusza. Ale jak przygotować mięso, aby było delikatne i soczyste? Sekret tkwi w odpowiedniej marynacie.

Fot. 123Rf/Picsel

Grillowane mięso dzięki marynatom staje się bardziej kruche, aromatyczne, delikatniejsze. Oto kilka składników, które warto dodać do marynaty, aby twoje dania zaskoczyły smakiem wszystkich gości.

1. Papaja

Liście i skórka tego egzotycznego owocu działają cuda. Obłożone nimi mięso skruszeje i zyska więcej aromatu. Ziarna można wykorzystać do sosu jako zamiennik zielonego pieprzu, a miąższ do zrobienia sycącego smoothie lub sałatki.

2. Kiwi

Kolejny egzotyczny owoc, który posiada zmiękczający mięso enzym. Możesz użyć jego sok jako marynatę lub obłożyć plastrami kawałek surowego mięsa. Niech tak poleży w lodówce ok. 3 godzin.

3. Cytryna

Świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub jej plasterki wykorzystaj jako marynatę. Jeśli chcesz, możesz zostawić je na czas pieczenia.

4. Nabiał

Maślanka, kefir, jogurt albo zsiadłe mleko nadają się doskonale na marynatę. Te nabiałowe produkty zmiękczają mięso i ułatwiają jego dalszą obróbkę termiczną. Jogurt możesz wykorzystać jako bazę do sosu, np. tikka masala.

5. Ocet

Nie pachnie najlepiej, ale jeśli dodasz ok. 50ml do marynaty lub na 15 minut przed końcem gotowania, zrobi swoje. Mięso stanie się bardziej kruche i delikatne.

6. Alkohol

Wyjątkowo twardy kawałek mięsa nasmaruj mocnym alkoholem albo dodaj, podobnie jak ocet, ok. 50ml do potrawy na 15 minut przed końcem gotowania.

 

Jeśli szukasz sprawdzonych przepisów na marynaty i mięsa z grilla, skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Kurczak tandoori

Fot. Izaa_a na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Karkówka w piwnej marynacie

Fot. Ekspansja-smaku na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Kurczak w ziołowej marynacie

Fot. Gotujtosam na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


4. Grillowana karkówka w słodko-słonej marynacie

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Kaczka w pomarańczowej marynacie

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Kurczak na ostro

Fot. Cookie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

7. Indyk w jogurtowej marynacie

Fot. Lovecozdrowe na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


8. Ziołowo-miodowa marynata do mięs

Fot. Futka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 49

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0