Do góry

Dodatki Przepis na:

Marynata do mięs

Marynata do mięs

Autor:

Przepisów i artykułów: 914 Ocena: 22804

Dodano:

Odsłon: 235407

Przepis na smaczną, wyrazistą i bardzo aromatyczną marynatę, która świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs m.in. polędwicy czy schabu, ale dobrze sprawdzi się także do ryb np. łososia.

Składniki

  • 4 łyżki dobrego oleju rzepakowego (najlepiej tłoczonego na zimno)
  • 3 łyżki sosu sojowego (indonezyjskiego)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miseczki wlewamy olej rzepakowy, sos sojowy oraz ocet balsamiczny i dokładnie mieszamy dla dobrego połączenia wszystkich cieczy.

    Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy i jeszcze raz wszystko mieszamy.

    Tak powstałą marynatą nacieramy mięso i marynujemy (najlepiej przez całą noc - wtedy mięso nabierze wyrazistości).

    Aby nasze mięso było aromatyczne, a zarazem soczyste i delikatne, warto przyrządzić je w następujący sposób (tutaj użyłam polędwicy wieprzowej):

    Zamarynowane polędwiczki obsmażamy na teflonowej patelni przez 4 minuty z każdej strony...

  2. Obsmażone polędwiczki wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy pozostałą marynatą.

  3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 15 minut. Dzięki temu mięso będzie soczyste, delikatne i bardzo aromatyczne.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozena58 24 sierpnia 2014 z taką marynatą wiele potraw dobrze smakuje!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 23 sierpnia 2014 Bardzo aromatycznie brzmiąca marynata. Chyba trzeba się wybrać do mięsnego po zapasy i wypróbować :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka12 22 sierpnia 2014 Nigdy nie robiłam mięsa w marynacie. Trzeba w końcu wypróbować. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joanna115 22 sierpnia 2014 bardzo dobry przepis na marynatę do mięs:-) robię podobną i zawsze mięso potem jest bardzo smaczne i soczyste :-), dodaję również pastę ,,Samba Brandal", albo podobną /gotowa pasta z ostrej papryczki z dodatkami czosnku i ziół/ w polskich sklepach widziałam pastę w słoiczkach ,,Sambal Olek" jest podobna w smaku, ale to zastosowanie pasty oczywiście nie jest konieczne :-)Twój przepis jest bardzo dobry i zastosowane składniki faktycznie nadadzą mięsu wyrazistego smaku :-) Pozdrawiam serdecznie z Holandii :-) / tutaj kuchnia jest od wielu lat praktycznie indonezyjska z uwagi na holenderskie ,,kolonie" indonezyjskie i stad jest ogromny wybór indonezyjskich przypraw / Odpowiedzi: 3 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń